Znate li zašto je breskva idealno voće za vaše zdravlje?

Zdravlje 28. jun 202220:23 > 21:301 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay/ Alicja

Postoji više sorti bresaka, međutim njihove su nutritivne vrednosti vrlo slične. Breskve su takođe vrlo bogate vodom i osvežavajuće te stoga izuzetno prikladne za konzumaciju na visokim letnjim temperaturama.

Obiluju betakarotenom, prekursorom vitamina A, koji je nužan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji grožđa u organizam, piše Živim.hr.

Vitamin E koji sadrže efikasan je u prevenciji nastanka arterijskih naslaga i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože. Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezijuma i kalijuma koji je naročito važan za zdravlje srca.

Zbog visokog udela vlakana, breskve pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi i regulaciji krvnog pritiska. Jedan veći plod osigurava pet do devet posto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu. I ovde valja istaći da je najbogatija vlaknima kora ploda.

Energija

Breskva je bogata vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije.

Najzdravije su i pružaju najveće osveženje kad se jedu sveže, ali možete od njih napraviti i kompot (pritom pazite na količinu dodatog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili od njih napraviti ukusan gusti sok.

Komentari

Vaš komentar