Zdravstvene prednosti jutarnjih šetnji

Zdravlje 11. avg 202209:205 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Hodanje nije dobro samo za um, već i za telo i može da ga praktikuje skoro svaka osoba.

Prema klinici Mejo, hodanje može da pomogne srcu da ostane zdravo sprečavajući stanja poput srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, može čak pomoći pojedinim osobama da izgube kilograme.

Jutarnje šetnje mogu da poboljšaju kardiovaskularno zdravlje i cirkulaciju

„Sat ili dva pre nego što se probudite, vaše telo počinje da se priprema za taj dan.

Povezane vesti

Krvni pritisak počinje da rasti kao i vaš puls, a endokrine žlezde počinju da luče veće količine hormona kako bi se telo pripremilo, uključujući hormon štitne žlezde- tiroksin.

Kako navodi dr Manuel Flores, hodajući svako jutro utičete na povećanje krvnog pritiska, čime poboljšavate svoje kardiovaskularno zdravlje.

Hodanje može da poboljša sposobnost tela da koristi kiseonik 

Jutarnja šetnja može da bude dobra i za vaša pluća.

„Sve dok imate odobrenje lekara, jutarnje šetnje su od velike koristi za osobe sa plućnom bolestima, poput hronične opstruktivne bolesti pluća“, kaže Šeri Tuli, predsednica i izvršna direktorka Američkog udruženja za respiratornu negu.

Ona dodaje da je hodanje aktivnost koja može da poboljša sposobnost tela da koristi kiseonik.

Zapravo, prema studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu „Journal of COPD Foundation“, pacijenti koji su hodali najmanje 60 minuta dnevno smanjili su stopu ponovne hospitalizacije za 50 odsto, prenosi 24.sata.hr.

Šetnje mogu da smanje stres i poboljšaju raspoloženje

I dr Flores i Tuli slažu se da hodanje može da razbistri um i poboljša raspoloženje.

Prema studiji iz 2020. objavljenoj u „International Journal of Environmental Research and Public Health“, ispitanici koji su redovito šetali ili se bavili drugim oblicima telesnih vežbi bili su boljeg emocionalnog zdravlja od onih koji nisu redovno vežbali.

Komentari

Vaš komentar