Zašto se voda ne preporučuje bebama?

Zdravlje 14. maj. 202121:45 > 21:0346 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kada je napolju toplo najčešće pijemo vodu da se osvežimo. Međutim, kada su bebe u pitanju to ne bi trebalo da radimo.

Adaptirano mleko ili majčino mleko su sve što treba vašoj bebi, bez obzira na to što je napolju toplo.

Povezane vesti

Voda se zapravo ne preporučuje malim bebama, sve dok ne napune četiri meseca, odnosno idealno bi bilo šest meseci.

Razlozi za to su što voda može da ometa njihov osnovni unos hranljivih sastojaka, a u nekim slučajevima to može biti i otrovno.

Bebe imaju male stomake

Pri rođenju, želudac novorođenčeta veličine je oko 13 milimetara i može da  primi samo jednu do dve kašičice tečnosti, a prilično se brzo i isprazni. Budući da je bebin stomak tako mali, tokom prvih sedmica bebu morate često hraniti.

Njen želudac postepeno će rasti i počeće da se rasteže narednih šest meseci. Adaptirano i majčino mleko daju vašoj bebi sve kvalitetne hranjive sastojke koji su joj potrebni za rast i razvoj, dok voda ne pruža nikakve. A budući da je stomak tako mali, čak i mala količina vode može da ometa glad i spreči bebu da uzima dovoljno adaptiranog ili majčinog mleka.

Zbog toga je najbolje izbegavati davanje vode bebama prvih šest meseci života. Kako nema nutritivnu vrednost, bolje je da držite bebu hidriranu davanjem adaptiranog ili majčinog mleka.

Kako voda može da bude otrovna za bebe?

Možda nema smisla da nešto tako prirodno kao što je voda može biti otrovno, ali u nekim slučajevima može, kako za odrasle, tako i za bebe.

„Trovanje vodom“ se događa kada se u kratkom vremenskom periodu unosi previše vode. To preplavljuje bubrege, pa ne mogu da prerade veliku količinu vode. Prekomerna voda tada navire u krvotok, razređujući koncentraciju natrijuma. To može da dovede do hiponatremije ili preniskog nivoa soli u krvi, što zauzvrat može da prouzrokuje oticanje mozga ili čak smrt.

Bubrezi bebe su nezreli i čak ono što se odrasloj osobi čini kao umerena količina vode, može kod bebe da razvije hiponatremiju i moguće oticanje mozga. Jedini siguran put kada je reč o bebi i vodi je uopšte je ne davati.

Ako hranite bebu adaptiranim mlekom, nemojte mešati više od tačno preporučene količine vode.

Pravo vreme za uvođenje vode

Pravilo je da bebi možete da dajete vodu kada počnete da uvodite i čvrstu hranu, uglavnom sa šest meseci. Kao i kod čvrste hrane, uvođenje vode u početku bi trebalo da bude malo, poput jedne kašičice.

Cilj nije hidratacija već navikavanje na vodu. Možda će se namrštiti prilikom prvog gutljaja jer je navikla na ukus adaptiranog ili majčinog mleka, što je u redu. Čak i u uzrastu od devet do dvanaest meseci, vašoj bebi ne treba mnogo vode jer i tada sve što joj treba dobija putem adaptiranog ili majčinog mleka.

Kada je vaša beba bude stara godinu dana i službeno postane dete, tada joj dajete malo više vode i to između obroka. Voda za piće nije sama po sebi zdrava, već može da zameni sokove koji mogu da sadrže mnogo šećera i malo hranjivih sastojaka.

Komentari

Vaš komentar