Zašto se s godinama menja telesni miris ljudi?

Zdravlje 11. apr. 202117:458 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Za razlog menjanja telesnog mirisa s godinama postoji naučno objašnjenje.

Studija objavljena u Journal of Investigative Dermatology“ otkrila je da promena telesnog mirisa koja se pojavljuje kako starimo može da bude posledica hemijskog jedinjenja nazvanog 2-nonenal.

Povezane vesti

To je prouzrokovano omega-7 masnim kiselinama koje se razgrađuju na koži zbog oksidacije. I, očito, telo starenjem proizvodi više tih masnih kiselina. U 40. godinama, na koži je prisutno više 2-nonenala, što može da utiče na telesni miris.

„Miris tela ispitanika između 26 i 75 godina analiziran je plinskom hromatografijom / masenom spektrometrijom.

Tako da je 2-nonenal, nezasićeni aldehid sa neprikatnim masnim i travnatim mirisom, otkriven  samo kod starijih ispitanika, odnosno onih koji su imali 40 ili više godina.

Analiza lipida na površini kože otkrila je da se količina omega-7 nezasićenih masnih kiselina i lipidnih peroksida takođe povećavala starenjem i da su postojale pozitivne korelacije između količine 2-nonenala u telesnom mirisu i količine omega-7 nezasićenih masnih kiselina ili lipidnih peroksida u površinskim lipidima kože“, navodi se u studiji.

„Rezultati pokazuju da 2-nonenal nastaje oksidativnom razgradnjom omega-7 nezasićenih masnih kiselina i ukazuju na to da 2-nonenal može biti uključen u promenu telesnog mirisa kako starimo“, piše u nastavku.

Prisutnost 2-nonenala „nema nikakve veze sa ličnom higijenom“ i on nije topiv u vodi, pa se ne može očistiti sa kože kada se kupate. Kako navodi Healthline, „miris starijih osoba“ kako su ga nazvali, smatra se sasvim normalnom pojavom i ne treba da vas zabrinjava.

Ali, navodno postoje načini kako da se smanji količina ovog mirisa koju telo proizvodi, i to prilagođavanjem načina života. Redovno vežbanje, kvalitetan san, izbegavanje stresa, pušenja i alkoholnih pića moglo bi da budu od koristi.

Komentari

Vaš komentar