Zašto nije dobro prisiljavati decu da dele stvari?

Zdravlje 07. avg 202223:127 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Većina roditelja našla se u situaciji u kojoj je njihovo dete odbilo da podeli igračku s drugim detetom. Dok će većina na to reagovati teranjem deteta da nauči da deli, neki stručnjaci tvrde da taj potez pravi više štete nego koristi.

Ne terati decu na deljenje jedna je od tehnika roditeljstva koja je postala popularna na društvenim mrežama, a stručnjaci su izneli svoje viđenje zašto to ima smisla.

Povezane vesti

Prema mišljenju dr Laure Markam, prisiljavanje dece na deljenje pre nego što su na to spremna može da bude štetno.

„Prisiljavanje deteta da deli svoje stvari zapravo je pogrešna lekcija. To će mu pokazati da glasnim plakanjem može da  dobije ono što želi, da su roditelji zaduženi za to ko će i kada nešto dobiti, kao i da uvek treba ugoditi drugima, čak i kada ga taj potez ne čini srećnim ili ne oseća da je ispravan“, objašnjava dr Markam za „VeryWellFamily“, prenosi Index.hr-.

Ona kaže da deca mlađa od pet godina ne shvataju ideju deljenja jer ne prepoznaju da bi tuđe želje i potrebe mogle da budu drugačije od njihovih.

„Iako prisiljavanje deteta na deljenje može da nauči dete negativnim lekcijama, uvek je dobra praksa podsticati dete na deljenje. Jedan od načina je da dete pitate ujutru koje igračke ne želi da deli, pa ih sklonite, napominje dr Markam i dodaje da je ponekad najbolje ništa ne učiniti, već pustiti decu da sama reše situaciju.

Ona je objasnila da možete i da modelujete ponašanje koje očekujete od svog deteta.

„To znači da se sami potrudite da delite sa svojom decom i u blizini svog deteta radite stvari za koje želite da ih i ono radi“, kaže doktorka.

Ona je mišljenja da je važno pustiti decu da se slobodno igraju, da se osećaju ispunjeno tim iskustvom i da nauče da daju igračku nekom drugom kada oni sami završe sa igrom.

„Kada dete samo može da dluči kada će dati nekom drugom igračku, to je potez koji uči strpljenju i koji će pomoći detetu da bude u stanju da se nosi sa emocionalno složenijim situacijama kako odrasta“, poručila je doktorka.

Komentari

Vaš komentar