Zašto nas koža posle uboda komarca svrbi?

Zdravlje 14. jun 202100:144 komentara
Izvor: Shutterstock

Osim što vas posle uboda komarca koža svrbi, a samo mesto uboda otiče, često se i nervoza povećava, naročito ako je svrab neizdrživ.

Kad vas komarac ubode iza sebe na koži ostavlja malo pluvačke koja sadrži proteine, a koje telo registruje kao neželjene. Reakcije na ubode komaraca prouzrokovane su reakcijom vašeg imunološkog sistema na ove proteine, kaže za Health dr Keli Maples.

Povezane vesti

Kako bi vas zaštitilo, vaše telo oslobađa histamin koji takođe izaziva svrab, upalu i oticanje.

„Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojaviće se oko 20 minuta nakon uboda. Nakon toga sledi svrab, koji će trajati narednih dan do dva. Mesta uboda komaraca posebno mogu da svrbe decu ili ljude sa poremećajima imunološkog sistema“, dodaje dr Maples.

Znakovi koji upućuju da bi trebalo odmah da potražite hitnu medinsku pomoć su osip, oticanje i crvenilo van mesta ugriza i problemi sa disanjem.

Logično je da na svrab reagujemo češanjem, ali to samo pogoršava situaciju, upozorava imunolog dr Pajel Gupta.

„Češanjem po mestu uboda pokrećemo oslobađanje više histamina. Takođe, povećavamo rizik od infekcije jer mesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju“, ističe dr Gupta  i dodaje da možete da koristite hladne obloge, ili kockicu leda, da biste smanjili upalu i svrab.

Osim toga efikasne su kreme protiv svraba ili losioni koji mogu da smanje upalu i svrab.

Za privremeno olakšanje, mesto uboda možete istrljati alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrab, ali nemojte preterivati sa količinom jer alkohol ima nadražujući efekat.

„Takođe možete da operete mesto uboda hladnom vodom i sapunom, kako biste ublažili svrab“, dodala je dr Gupta.

Komentari

Vaš komentar