Zašto deca ne slušaju dok roditelji ne povise ton?

Zdravlje 30. maj. 202122:30 > 22:324 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Tia Slajtman, savetnica za roditelje i učiteljica, kaže da deca uče da je granica do koje smeju da idu ona dok roditelj ne povisi ton, pa predlaže vežbanje strategije bez vikanja.

Deca definitivno mogu da pomeraju granice neprimerenim ponašanjem. Iz nekog razloga, često je njihovu pažnju nemoguće privući dok roditelji na kraju ne izgube živce i ne povise ton.

Povezane vesti

Ali, mama dva dečaka i savetnica za roditelje kaže da je pravi način da deca nauče da slušaju postavljanje „jasnih i doslednih granica“.

Tia Slajtman odlučila je da otkrije zašto deca slušaju samo kada roditelji povise ton.

„Deca ne slušaju dok ne počnete da vičete na njih jer vi kao roditelji postavljate tu granicu“, kaže Slajtman i dodaje:

„Radim sa decom i porodicama više od 16 godina. Koristim svoj sistem i lakšu roditeljsku formulu u svojoj učionici sa učenicima, sa sopstvenom decom i hiljadama roditelja, mojih klijenata, širom sveta“.

Njen savet je da počnete da vežbate strategiju koja ne uključuje vikanje.

Tia kaže da se deca rađaju sa potrebom da pomeraju granice dok se te granice zapravo ne pronađu. Uobičajeno je da roditelji prvo lepo pitaju, zatim podsete, pa nastave da zahtevaju, a na kraju izgube živce i tada povise ton, prenosi 24 sata.hr.

Deca uče da ne moraju da poslušaju prvi put, pa čak ni kada roditelj pita više puta. Naučili su da je granica do koje mogu da idu trenutak kada roditelji povise ton, navodi Bored Panda.

Tia naglašava da je „prebacivanje vaspitnih metoda na promenu ponašanja deteta“ ključ za promenu dinamike ponašanja dece.

„Roditelji koji žele da naprave promene trebalo bi da imaju jasan i proveren plan, zajedno s podrškom i odgovornošću. Promena se događa kada ste spremni za promene“, dodala je Slajtman.

Komentari

Vaš komentar