Zašto češće zevamo u prisustvu bliskih ljudi?

Zdravlje 05. mar. 202121:00 > 15:41
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Zna se da je zevanje podložno sugestivnosti, međutim nauka je otišla i korak dalje, pa se došlo do saznanja da je ono ipak više od puke sugestivnosti.

Da je zevanje „zarazno“ odavno je poznato, ali studija Univerziteta u Pizi sprovedena na 109 ljudi otkriva kako češće zevamo ako čujemo ili vidimo člana porodice da zeva.

Povezane vesti

Skoro 50 odsto zevanja širi se među članovima porodice, četvrtina među prijateljima, a osmina među poznanicima. Svaki deseti zarazi se zevanjem potpunog stranca. Osim toga, reakcija na zevanje stranca je duža od one na člana porodice, potvrđuje istraživanje.

Zevanje je znak empatije koju osećamo prema bliskim ljudima. Kod dece zevanje postaje zarazno tek sa četiri ili pet godina. Tek tada su u stanju da  pravilno raspoznaju ljudske emocije.

„Hteli smo da utvrdimo zašto je zevanje zarazno, pa smo posmatrali ljude iz celoga sveta. Rezultati pokazuju da zevanje nema veze sa bojom kože, nacionalnosti ili kulturološkim običajima, već sa vrstom veze između ljudi.

Slično se ponašaju i čimpanze, otkriva koautorka studije profesorka Elizabeta Palađi sa Intituta za kognitivne nauke i tehnologije u Rimu, prenosi National geographic.

Komentari

Vaš komentar