Začinjena hrana može da pomogne da sagorite i više od 100 kalorija dnevno

Zdravlje 04. jul 202114:05 > 15:473 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ako želite da izgubite kolograme, trebalo bi da proverite šta tačno jedete. Studija objavljena u časopisu "Obesity Open Access" ukazuje na to da bi začinjena hrana uskoro mogla da zameni svakodnevno trčanje.

U studiji je učestvovalo 40 muškaraca i žena među kojima su jedni uzimali jednu kapsulu od dva miligrama kapsaicinoida, začina koji se nalazi u čili papričici, a drugi placebo.

Povezane vesti

Kada bi popili tabletu, istraživački tim bi merio  brzinu metabolizma svakih sat vremena tokom tri sata. Podaci su pokazali da su oni koji su uzimali kapsulu kapsaicinoidi sagoreli dnevno 116 kalorija više od ljudi koji su dobijali placebo.

Istraživači kažu da je to posledica „termogenog efekta kapsaicinoida“. Drugim rečima, vaše telo stvara toplotu dok probavlja začinjenu hranu koja sagoreva više kalorija.

Ovo nije prva studija koja je proučavala povezanost mršavljenja i začinjene hrane. U studiji koja je sprovedena na Univerzitetu Purdu i koja je trajala šest  nedelja, kajenska papričica povećala je temperaturu tela učesnika, što je na kraju dovelo i do više izgubljenih kalorija.

Ali, to nije jedina prednost konzumiranja začinjene hrane. Kajenska papričica ima mnoštvo zdravstvenih blagodeti, poput smanjenja šećera u krvi, jačanja cirkulacije i poboljšanja simptoma psorijaze. Sve to pomaže u suzbijanju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i rane smrti, piše The Healthy.

Prema tome, ako želite da izgubite kilograme, možete da uključiti začinjenu hranu u svoj jelovnik, ali i sa ovom vrstom hrane ne bi trebalo preterivati.

Komentari

Vaš komentar