Velika studija pokazala da je kafa korisna za zdravlje jetre

Zdravlje 26. okt 202108:48 > 08:522 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ispijanje više od tri šoljice kafe sa kofeinom dnevno povezano je sa boljom elastičnošću jetre, pokazali su rezultati velike studije koji su nedavno objavljeni u stručnome časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology". 

Studija je verojatno dosad najsveobuhvatniji američki uvid u dobrobit konzumiranja kafe kada je u pitanju zdravlje jetre. Analiza se zasniva na podacima Ankete o ispitivanju zdravlja i ishrane na nacionalnom nivou (NHANES), u sklopu koje se od učesnika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama.

Povezane vesti

Ključno je to što je 2017 godine, NHANES u istraživanje uključio i ​​elastografiju (FibroScan), ispitivanje elastičnosti jetre učesnika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme sa tim organom već u sklopu sveobuhvatne procene.

Već se zna da se elastičnost jetre postupno smanjuje zbog fibroze i taloženja masti.

“U istraživanju sprovedenom 2017. i 2018. učestvovalo je 4.500 nasumice izabranih ispitanika kojima je napravljena elastografija (FibroScan). Učesnici istraživanja imali su 20 ili više godina, a prosek je iznosio 48 godina. 73 odsto ih je patilo od prekomerne telesne težine, što je otprilike nacionalni prosek“, rekao je dr Eliot Taper, docent gastroenterologije na Univerzitetu Mičigen, koji je vodio studiju.

Naučnici nisu otkrili povezanost između konzumacije kafe i masne jetre, ali pronašli su vezu između konzumacije kafe i njene elastičnosti.

Kod osoba koje su ispijale više od tri šolice kafe dnevno elastogram je bio bolji. Ali tako povoljno djelovanje kafe sa kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno kod osoba koje su konzumirale kafu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan efekat obe vrste ovog napitka na razvoj kroničnih bolesti jetre.

Dr Taper kaže da novi podaci idu u prilog kliničarima koji pacijentima za održavanje elastičnosti jetre predlažu konzumiranje kafe.

„Mnogi hepatolozi širom sveta svojim pacijentima preporučuju konzumiranje kafe. Oni će bez sumnje biti zadovoljni rezultatima istraživanja“.

Ranija studija koja se zasniva na bazi podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva takođe je pokazala da se konzumiranje kafe može povezati sa zaštitom od hroničnih bolesti jetre, ali isto je važilo i za kafu bez kofeina, rekao je dr Natan Dejvis, profesor biohemije na Institutu za zdravlje jetre i probavnog trakta na londonskom Univerzitetskom koledžu (UCL).

Rezultati ovih studija, američke i britanske, upućuju na pozitivan efekat  ispijanja kafe, ali bi trebalo imati na umu da se bolesti jetre razvijaju godinama, čak i desetinama godina, rekao je Dejvis.

„Upravo zbog toga, da biste održali jetru zdravom moj savet je da smanjite unos ugljenih hidrata i alkohola u organizam, da održavate poželjnu telesnu težinu i budete fizički aktivni, što će verovatno biti efikasnijeije u sprečavanju nastanka i razvoja bolesti jetre od ispijanja dodatne šoljice kafe“, savetovao je dr Dejvis.

„U svakom slučaju, pacijentima sa povećanim rizikom od razvoja bolesti jetre, koji trenutno dnevno konzumiraju tri i više šoljica kafe, bilo bi mudro sa takvom praksom i nastaviti jer ta količina kafe ipak uspeva da smanji njihove izglede za razvoj težih bolesti“.

Komentari

Vaš komentar