Velika studija: Kod žena koje rade u noćnim smenama povećan rizik od karcinoma

Zdravlje 10. avg 202208:286 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Žene koje rade noćne smene imaju 20 odsto veću verovatnoću da će razviti neki oblik kancera, a posebno su izložene medicinske sestre, pokazalo je novo istraživanje.

Raščlanjujući rizik prema vremenu provedenom u noćnom radu, kineski istraživači predvideli su da se rizici povećavaju za oko 3,3 odsto za svakih pet godina provedenih u redovnom radu u noćnim smenama.

Povezane vesti

Do zaključka su došli nakon analize 61 studije koja je ispitivala vezu između dugotrajnih noćnih smena i 11 vrsta karcinoma.

„S obzirom na rastuću prevalenciju smenskog rada širom sveta i veliki javni teret lečenja karcinoma, pokrenuli smo ovu studiju kako bismo skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem“, rekao je glavni autor dr Ksueli Ma, onkolog u Zapadnokineskom medicinskom centru Univerziteta Sečuan.

Istraživači su otkrili da su radnici u noćnim smenama imali 41 odsto veću verovatnoću da će oboleti od kancera kože i 32 odsto veću verovatnoču da će dobiti kancer dojke. Međutim, povećan rizik od kancera dojke uočen je samo u evropskoj i severnoameričkoj populaciji, prenosi Index.hr.

Medicinske sestre koje rade noćne smene imale su 58 odsto veću verovatnoću da će razviti bolest u poređenju sa ženama koje rade samo danju.

Studija, objavljena u časopisu „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“, analizirala je ljude i po delatnostima kojima se bave i otkrila da su medicinske sestre koje su radile noćne smene imale najveći porast rizika od kancera od bilo koje druge grupe.

„Jedno od mogućih objašnjenja za povećan rizik od kancera u populaciji medicinskih sestara koje rade u noćnim smenama može da se odnositi na specifične zahteve posla“, veruje dr Ma.

Prethodne studije ukazivale su da će ljudi koji rade u noćnim smenama verovatnije imati problema s pronalaženjem vremena za vežbanje. Takođe su im utvrđene nezdravije prehrambene i životne navike, poput pušenja, koje je glavni faktor rizika za karcinom i niz drugih bolesti.

Oko četiri miliona žena iz Severne Amerike, Evrope, Australije i Azije učestvovalo je u svim studijama iz pomenute analize.

„Naša studija pokazuje da rad u noćnim smenama služi kao faktor rizika za česte vrste kancera kod žena. Ovi rezultati mogu da pomognu u uspostavljanju i sprovođenju efikasnih mera za zaštitu žena koje rade u noćnim smenama. Žene koje duže praktikuju takav rad trebalo bi da imaju redovne sistematske preglede“, zaključio je dr Ma.

Komentari

Vaš komentar