Većina obolelih od karcinoma dobro reaguje na vakcine protiv koronavirusa

Zdravlje 24. sep. 202117:56 > 17:581 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Osobe obolele od karcinoma imaju primerene, zaštitne imune odgovore na vakcine protiv kovida-19, a da pritom nemaju više nuspojava u odnosu na opštu populaciju, saopštilo je pet odvojenih naučnih timova na evropskom onkološkom sastanku ove nedelje.

U sprovedenoj studiji, u kojoj je učestvovalo 44.000 učesnika koji su primili dve doze vakcine Fajzer/Biontek, naučnici nisu otkrili razliku u nuspojavama koje je iskusilo gotovo 4.000 učesnika koji su ranije bolovali ili u ovom trenutku boluju od karcinoma.

Povezane vesti

U drugom ispitivanju naučnici su proučavali 791 osobu obolelu od karcinoma koje su primile dve doze vakcine Moderna.

Nakon 28 dana od primene druge doze, odgovarajući nivoi antitela na virus u krvi nađene su kod 84 odsto pacijenata sa karcinomom koji su primali hemoterapiju, kod 89 odsto pacijenata koji su primali hemoterapiju u kombinaciji sa lekom za imunoterapiju, i  kod 93 odsto pacijenata koji su bili samo na imunoterapiji.

Ti rezultati su dobri kad se uporede sa antitelima izmerenim kod osoba koje ne boluju od karcinoma, prema predstavniku za štampu Evropskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO), dr Antoniju Pasaru.

„Visoke stope efikasnosti vakcina uočene u ispitivanoj populaciji, bez obzira na vrstu lečenja karcinoma, predstavljaju snažnu i ohrabrujuću poruku za pacijente i njihove lekare“, stoji u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar