Važno je iz čega pijemo vodu

Zdravlje 05. jun. 202123:23 > 15:0110 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

S dolasko viših temperatura mnogi su, ponovno, postali svesni važnosti hidratacije. Ali, kako otkriva nova analiza, konzumiranje dovoljne količine tečnosti samo je jedan deo održavanja zdravlja. Važno je da obratiti pažnju i na materijale od kojih su izrađene čaše ili flaše iz kojih pijate vodu.

Mnogima je često najjednostavnije da izvade plastičnu flašicu vode iz frižidera, ali osim što je plastika štetna za okolinu, ona možda nanosi štetu i vašem telu.

Povezane vesti

Čovek tokom svog života u proseku u organizam unese 20 kilograma plastike. Naravno, verojatno niko ne jede plastiku, barem ne svesno.

Kako mikroplastiku čine mikročestice na koje se proizvodi od plastike razgrađuju, važno je znati da ta mikroplastika može da pronađe put do našeg organizma najčešće kroz hranu koja je prethodno bila zapakovana u plastičnu ambalažu.

Prema informacijama Svetske zdravstvene organizacij, upravo plastične flaše s vodom mogu da sadrže najviše mikroplastike u odnosu na druge napitke.

Prema nedavnom izveštaju sa Harvarda, čikaške „School of Public Health“ i drugih medicinskih naučnih institucija takođe je otkriveno da određene hemikalije koje se nalaze u plastici, poput ftalata i bisfenola A, mogu  da deluju kao otrovi na telo, pa se povezuju s određenim karcinomima, prenosi Eat This, Not That.

Ipak, važno je naglasiti da je potrebno još mnogo istraživanja efekata korištenja i konzumiranja hemikalija iz plastike, ali već sada bi trebalo da se zapitate da li se isplati izlagati se riziku.

Komentari

Vaš komentar