Vakcine na bazi mRNK efikasne protiv indijskog soja

Zdravlje 14. maj. 202113:304 komentara
Podeli:
Izvor: Foto; Shutterstock

Vakcine protiv kovida-19 zasnovane na mRNK tehnologiji kao što su Fajzer/Biontek i Moderna, čine se efikasnim protiv indijskog soja koronavirusa, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Podaci koje je izneo evropski regulator o efikasnosti vakcina mRNK protiv soja B.1.617 kovida-19 „ohrabruju“, utvrdio je Marko Kavaleri, predsednik radne grupe EMA odgovoran za strategiju vakcinisanja.

Povezane vesti

Na konferenciji za novinare Kavaleri je rekao i da je optimista u pogledu delotvornosti da vakcine na bazi adenovirusa, kakve su razvili AstraZeneka/Oksford i Džonson i Džonson, takođe štite od indijskog soja.

Čekaju se dodatni podaci iz Indije gde se primenjuje vakcina AstraZeneka, rekao je Kavaleri i dodao:

„Do danas smo uvereni da će vakcina biti efikasna protiv tog soja“, rekao je.

U Evropskoj uniji odobrene su četiri vakcine: Fajzer/Biontek i Moderna, koji koriste tehnologiju mRNA i  AstraZeneka i Džonson i Džonson, virusne vektorske vakcine.

Soj B.1.617 otkriven je u 44 države, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je taj soj stavila na listu „zabrinjavajućih“.

Time se indijska varijanta pridružila trima „zloglasnima“ koje su se pojavile u Velikoj Britaniji, u Brazilu i Južnoj Africi, a koje su smatrane opasnijima od originalne verzije koronavirusa jer su zaraznije, smrtonosnije ili otpornije na pojedine vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar