Vakcine možda neće moći da zaustave širenje delta soja

Zdravlje 06. avg. 202122:5113 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Prisutni su rani znakovi koji ukazuju na to da bi vakcinisane osobe mogle jednako lako da prenose delta soj koronavirusa kao i nevakcinisane, objavila je Državna agencija za javno zdravlje Engleske (PHE).

Nalazi se podudaraju s onim što su rekli iz američkih Centrara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošle nedelje, gde su upozorili  na to da bi vakcinisane osobe zaražene delta sojem, za razliku od drugih sojeva, mogle da šire zarazu.

Povezane vesti

Veona  zarazan delta soj koronavirusa dominanta je na globalnom nivou i održava na snazi pandemiju koja je ubila više od 4,4 miliona ljudi, uključujući više od 130.000 u Velikoj Britaniji.

Pokazalo se da vakcine pružaju dobru zaštitu od težih oboljenja i smrti nakon zaraze deltom, naročito dve doze, ali ima manje podataka o tome da li bi vakcinisane osobe i dalje mogle da šire virus na druge.

„Neki početni nalazi ukazuju na to da nivo virusa kod onih koji su se zarazili delta sojem, a vakcinisani su, mogu da budu slični nivoima koji su pronađeni kod nevakcinisanih osoba“, saopštio je PHE i dodao:

„To može da ima posljedice na zaraznost ljudi, bili oni vakcinisani ili ne. Ali, ovo je rana istraživačka analiza i potrebne su dalje ciljane studije kako bi se potvrdilo da li je to slučaj“.

PHE je objavio da je od 19. juna među hospitalizovanim osobama zaraženih delta sojem, njih 55,1 odsto bilo nevakcinisano, a 34,9 odsto ih je primilo obe doze vakcine protiv kovida-19.

Skoro 75 odsto britanskog stanovništva primilo je obe doze, a PHE navodi da će se „kako se što više stanovništva vakciniše, videti veći relativni postotak vakcinisanih u bolnici“.

Kolumbijski soj

PHE takođe navodi da drugi soj, poznat kao B.1.621, koji je otkriven u Kolumbiji, pokazuje znakove izbegavanja imunološkog odgovora od vakcina ili ranije zaraze.

PHE je naveo da je taj soj „pod istragom“, ali nije je proglasio „zabrinjavajućim sojem“ – oznakom koja bi mogla da podstakne snažnu političku reakciju.

„Postoje preliminarni laboratorijski dokazi koji ukazuju na to da vakcinacija i ranija zaraza mogu da budu manje efikasni u sprečavanju zaraze  B.1.621“, naveo je PHE i dodao da je potvrđeno 37 slučajeva tog soja u Engleskoj.

„Međutim, ti podaci su vrlo ograničeni i potrebna su dodatna istraživanja. Nema dokaza koji ukazuju na to da se više prenosi od dominantnog delta soja“, objavila je engleska agencija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar