Vakcinacija značajno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih osoba

Zdravlje 05. maj. 202110:151 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vakcinacija Moderninom ili Fajzerovom vakcinom značajno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih osoba, pokazuju podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dve nedelje nakon promljene druge doze vakcina protiv koronavirusa rizik od hospitalizacije starijih od 65 godina bio je 94 odsto niži u poređenju sa njihovim vršnjacima koji nisu primili vakcinu, saopštio je CDC.

Povezane vesti

Već je i dve nedelje nakon prve doze taj rizik bio 64 odsto niži, pokazali su podaci iz 24 bolnice u 14 američkih saveznih država.

Kako se i očekivalo, vakcina nije obezbedila zaštitu prve dve nedelje od primanja prve doze.

U SAD je više od 80 odsto stanovnika primilo najmanje jednu dozu, većinom mRNK vakcine kakve su Modernina i Fajzer, obe američkih proizvođača, s tim da Fajzer radi u saradnji sa nemačkim Biontekom.

Istovremeno je u Londonu objavljeno da već i nakon prve doze vakcina Fajzer i AstraZeneka značajno pada rizik od prenosa zaraze među članovima porodice koji žive zajedno.

Na osnovu analize engleske zdravstvene agencije Public Health England (PHE), taj rizik je za 38 do 49 odsto niži. Pritom Fajzerova vakcina prolazi nešto bolje od AstraZenekine.

Ovo istraživanje, sprovedeno po podacima iz 24.000 engleskih domaćinstava, je još jedan dokaz da vakcinisanje osim što štiti od težih oblika kovida-19, smanjuje i mogućnost prenosa virusa drugima, saopštio je PHE.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar