Doktorka: Preporučuje se vakcinacija trudnica koje su u rizičnim grupama

Zdravlje 11. maj 202109:46 > 14:073 komentara

"Trudnice ne treba da brinu, optimsitični smo kada je su pitanju trudnice i vakcinacija, one ne treba da budu uskraćene za vakcinu u trudnoći. Preporuka je Fajzer ili Moderna, a u Srbiji imamo samo Fajzerovu vakcinu. Saglasni smo da svaka trudnica, nakon dobrog razgovora i svih informacija koje treba da zna vezano za vakcinu, naša saznanja i na ishod same trudnoće i novorođenče, da odluči da li želi ili ne", rekla je doktorka Ana Mitrović Jovanović iz Narodnog fronta.

Kako ja navela doktorka Mitrović Jovanović, trudnice su, prema Centru za kontrolu bolesti u Americi, klasifikovane kao grupa sa većim rizikom i dodaje da se zbog nedostatka istraživanja ne može preporučiti masovna vakcinacija u trudnoći.

„Preporučuje se da trudnice u rizičnim grupama, ukoliko se radi od trudnoćama koje su rizične, koje su već komplikovane, recimo hipertenzija u trudnoći, trudnički šećer, ukoliko su trudnice sa prekomernom telesnom težinom, ukoliko imaju bilo koje sistemsko oboljenje ili su imunokompromitovane, da su to posebne kategorije kod kojih se treba preporučiti vakcinacija. Istraživanja na preko 90 hiljada trudnica koje su u Americi primile vakcinu su ohrabrujuća, ali su brojna istraživanja još u toku i mi raspolažemo samo s onim što je objavljeno“, objašnjava doktorka.

Pročitajte i:

Ona kaže i da su trudnice u trećem trimestru najrizičnije da razviju tešku kliničku sliku i da se zato savetuje da se vakcinišu posle prvog trimestra.

„Čak su Amerikanci rekli nema potrebe da se radi test pre vakcinacije. Ukoliko se vakcinišu Fajzerovom, a u pitanju je rana trudnoća, preporučuje se da uradite i revakcinaciju u predviđenom periodu, nema potrebe da odlažete, osim ukoliko nije u pitanju neko stanje koje zahteva odlaganje revakcine, kao što je u opštoj populaciji, a ne zato što je u prvom trimestru“, kaže doktorka Ana Mitrović Jovanović.

Kako kaže, imali smo prilike da se suočimo sa teškim kliničkim slikama i lošim ishodima u Srbiji i dodaje da su trudnice bile uznemirene i počele da se informišu o primanju vakcine.

„One moraju da se čuvaju, čak i ako se odluče da prime vakcinu. Maska je neophodna, distanca i sve mere, najvažnije je da se ne ide u masu i zatvorene prostore gde ne može da se drži distanca“, poručuje doktorka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar