Vakcina AstraZeneka manje efikasna protiv južnoafričkog soja

Zdravlje 07. feb 202111:02
Izvor: Foto: Shutterstock

Britanski proizvođač lekova AstraZeneka objavio je, na osnovu prvih podataka kliničkog ispitivanja,  da njihova vakcina protiv koronavirusa, razvijena u saradnji sa Univerzitetom Oksford, pruža samo ograničenu zaštitu od južnoafričkog soja.

Studija južnoafričkog univerziteta Vitvotersrand i univerziteta Oksford pokazala je da vakcina ima bitno smanjenu efikasnost protiv blagog oblika južnoafričkog soja, preneo je list „Financial Times“.

Povezane vesti

Među sojevima koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike su takozvani britanski, južnoafrički i brazilski soj, koji se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

„U prvoj i drugoj fazi ovog malog ispitivanja rani podaci pokazuju ograničenu efikasnost protiv blage bolesti pre svega kod južnoafričkog soja –  B.1.351“, rekao je portparol  AstraZeneke.

Kako navodi ovaj list, nijedan od više od 2.000 učesnika ispitivanja nije hospitalizovan ili umro.

„Još ne možemo da ocenimo efikasnost vakcine protiv teškog oblika bolesti i hospitalizacija, imajući u vidu to da su ispitanici uglavnom mlade i zdrave odrasle osobe“, rekao je portparol AstraZeneke.

Kompanija veruje da njena vakcina može da pruži zaštitu od teškog oblika bolesti jer je neutralizujuća aktivnost antititela jednaka drugim vakcinama protiv kovida-19 koja su pokazala zaštitu od teškog oblika bolesti.

Ispitivanje koje je obuhvatilo 2.026 osoba od kojih je polovina činila kontrolnu grupu nije još recenzirano.

Iako se pojavilo na hiljade pojedinačnih promena sa mutacijama virusa u nove varijante samo manji deo mogao je da bude značajan ili da promeni virus, prema časopisu „British Medical Journal“.

„Univerzitet Oksford i AstraZeneka počeli su da prilagođavaju vakcinu toj varijanti i brzo će proći klinički razvoj tako da bi trebalo da bude na jesen spremno za distribuciju“, rekao je portparol ove kompanije.

Oksford je objavio da vakcina ima sličnu efikasnost protiv britanske varijente kao i kod ranijih varijanti virusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar