Upozorenje virusologa: Previše doza vakcine nije dobro

Zdravlje 25. avg 202219:5811 komentara
Izvor: Shutterstock

Virusolog iz Esena Ulf Ditmer upozorava da bi prečesto vakcinisanje protiv koronavirusa moglo da promeni imunološki sistem. On kritikuje situaciju s podacima u Nemačkoj.

Virusolog Ditmer savetuje građanima da se ne vakcinišu svaka tri meseca kako bi izbegli zahteve za nošenjem maske ili testom prema novom Zakonu o zaštiti od infekcija.

„Ako tako često ponavljate vakcinaciju, može doći do promena u imunološkom sistemu“, upozorio je virusolog u intervjuu za „Kölnische Rundschau“, piše „Fenix Magazin“, prenosi N1 Zagreb.

To su pokazali i prvi podaci. „Mislim da ima smisla imati revakcina za sledeću zimu, ali ne na svaka tri meseca“, dodao je on.

Za dalje vakcinacije protiv korone preporučio je pacijentima da sačekaju dok ne budu dostupne vakcine Bajonteka i Moderne koje su prilagođene varijanti omikron.

„To su dvovalentne vakcine, sadrže staru vakcinu i adaptiranu varijantu i pokreću širok imunološki odgovor na sve prethodne varijante. Dakle, čekao bih do septembra ili oktobra da te vakcine budu na tržištu i onda bih se vakcinisao za zimsku sezonu“, rekao je virusolog.

Osim prečestih revakcina, on kritikuje i lošu situaciju s podacima u Nemačkoj.

„Ne znamo kakva je situacija s imunitetom prosečne populacije, nismo u mogućnosti da pružimo razumne podatke ovde u Nemačkoj. Kako doći do boljeg stanja podataka vidi se u inostranstvu. Loše je što smo u tako nezadovoljavajućoj poziciji. Postoje i drugi uzročnici bolesti osim Sars-Cov2“, rekao je virusolog.

Prema njegovom mišljenju, Nemačka je trebalo da iskoristi pandemiju kako bi uspostavila sistem u kojem se takve brojke mogu pouzdano beležiti.

„Druge zemlje to mogu, na žalost, mi ne možemo. Morate to vrlo jasno reći. Prema podatcima naučnika, genetske promene u koronavirusu teško je predvideti. Ali mislim da je relativno malo verovatna teorija da će se virus slične ozbiljnosti kao delta vratiti u jesen i zimu“, rekao je Ditmer.

Komentari

Vaš komentar