Upotreba marihuane u trudnoći povezana sa agresivnošću i anksioznošću kod dece

Zdravlje 17. nov 202113:067 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Istraživači su otkrili vezu između upotrebe marihuane u trudnoći i autizma i dečje psihoze. Sada je mala studija pokazala kako upotreba kanabisa može da utiče na placentu i može da bude povezana sa višim nivoima anksioznosti, agresije i hiperaktivnosti kod dece.

Američki istraživači su pogledali 322 para majka-dete sa sedištem u Njujorku koji su bili deo šireg istraživačkog projekta o stresu u trudnoći. Kada su deca imala između tri i šest godina, nivoi hormona su mereni iz uzoraka kose, snimci elektrokardiograma su korišćeni za merenje srčane funkcije, a ponašanje i emocionalno funkcionisanje je procenjeno na osnovu anketa, piše CNN.

Povezane vesti

Istraživački tim je takođe posmatrao placentno tkivo prikupljeno u vreme rođenja za neke od učesnica.

„Ova nova studija podržava sve veći broj dokaza da je upotreba marihuane tokom trudnoće povezana sa štetnim ishodima za žene i njihovu decu“, rekla je dr Daghni Radžasingam, konsultant akušer i portparol Kraljevskog koledža akušera i ginekologa u Velikoj Britaniji, za Naučni medijski centar u Londonu.

„Iz prethodnih studija znamo da je upotreba marihuane tokom trudnoće povezana sa oštećenjem razvoja mozga fetusa, mrtvorođenošću, malom porođajnom težinom i prevremenim rođenjem. Ovi novi dokazi doprinose ovim postojećim bezbednosnim zabrinutostima, ukazujući nato da upotreba marihuane u trudnoći može da dovede do veće anksioznosti, agresije, hiperaktivnosti i povećanog nivoa hormona stresa, kortizola, kod dece“, rekla je ona i dodala:

„Ovo je mali uzorak žena i dece koji su korišćeni u ovoj studiji i želeli bismo da vidimo više istraživanja u ovoj oblasti“.

Negativan uticaj na mentalno zdravlje dece

Deca majki koje su koristile marihuanu tokom trudnoće pokazala su veću anksioznost, agresivnost, hiperaktivnost i nivoe hormona stresa kortizola, u poređenju sa decom majki koje nisu koristile marijuanu tokom trudnoće, pokazalo je istraživanje.

Analiza tkiva placente, koja je uključivala sekvenciranje RNK, molekula sličnih DNK koji su deo genetskog koda, otkrila je da je upotreba kanabisa kod majke povezana sa nižom ekspresijom gena koji aktiviraju imunitet, uključujući citokine, koji su uključeni u zaštitu. protiv patogena.

„Ovo je dobro osmišljena studija, sa dobrom metodologijom i dizajnom laboratorije sa praćenjem dece. Zanimljivo je da su mogli da pogledaju signalizaciju placente i povežu te nalaze sa ishodima u detinjstvu“, rekla je dr Darin El-Čar , specijalista za fetalnu medicinu i klinički istraživač na Institutu za istraživanje bolnice Otava u Kanadi, koja nije bila uključena u istraživanje.

Rezultati ukazuje na to da je imunosupresija u placenti povezana sa upotrebom marihuane u trudnoći može da poveća rizik od problema sa mentalnim zdravljem u ranom detinjstvu, kao što je povećana anksioznost, rekli su autori.

„Znamo da kanabinoidna signalizacija igra ulogu u modulaciji stresa, zbog čega neki ljudi koriste marihuanu da smanje anksioznost i opuste se“, rekla je Joko Nomura, profesorka psihologije na Kvins koledžu i postdiplomskom centru Univerziteta u Njujorku, u saopštenju za javnost.

„Ali naša studija pokazuje da „in utero“ izloženost kanabisu ima suprotan efekat na decu, prouzrokujući povećan nivo anksioznosti, agresije i hiperaktivnosti u poređenju sa drugom decom koja nisu bila izložena kanabisu tokom trudnoće.

Međutim, studija kaže da se potpuni uticaj upotrebe marihuane kod majke na imunološku funkciju „ne može proceniti samo na osnovu ekspresije placentnog gena“.

Studija je uzela u obzir druge faktore koji bi mogli da objasne vezu između upotrebe marihuane kod majke i anksioznosti, agresije i hiperaktivnosti, uključujući starost roditelja, obrazovanje, bračni status i pol, starost i etničku pripadnost deteta.

Autori su rekli da studija ima niz ograničenja, uključujući nemogućnost da se potvrdi tačnost informacija o upotrebe marihuane kod majki,  koje su dostavili pojedinci uključeni u studiju.

Istraživači takođe nisu bili u mogućnosti da odvojeno ispitaju prenatalnu i postnatalnu upotrebu marihuane.

„Ovo je studija na ljudima, i zbog toga postoje mnoga ograničenja jer nismo mogli da dobijemo detaljne informacije o, na primer, istoriji upotrebe marihuane. Biće potrebna studija na hiljadama pojedinaca da bi se utvrdila relevantnost različitih faktora“, rekla je autorka studije Jasmin Hurd, sa katedre za translacionu neuronauku i direktorka Instituta za zavisnost u bolnici „Mount Sinai“ u Njujorku i dodala:

„Iako se kanabis smatra bezbednim lekom, može da imati negativne dugoročne posledice na decu. Razgovarajte sa svojim lekarom da biste pronašli načine za potencijalno ublažavanje jutarnje mučnine ili anksioznosti tokom trudnoće, umesto da koristite kanabis“.

Komentari

Vaš komentar