U Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice dnevno, a jedna umre

Zdravlje 18. jan. 202117:468 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo Vojvodine saopštio je da svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti

Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rak grlića materice je na četvrtom mestu po učestalosti oboljevanja u Vojvodini, svakog dana u Pokrajini jedna žena oboli od tog tumora, a više od 100 u toku jedne godine izgubi bitku s opakom bolešću, navodi se u saopštenju povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se ove godine obeležava od 18. do 24. januara.

Povezane vesti

Institut za onkologiju Vojvodine godinama je među najboljim zdravstvenim ustanovama u regionu po standardima koje primenjuje u lečenju karcinoma grlića materice, a odnedavno, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, ta ustanova jedina u Srbiji poseduje najsavremenije aplikatore za brahiterapiju.

Standardni protokol podrazumeva da se ginekološki tumori uglavnom leče kombinacijom spoljašnjeg zračenja i brahiterapije.

Sa tim aplikatorima skraćuje se vreme zračenja jer pacijentkinje više ne moraju da idu na spoljašnju zračnu terapiju, a moguće je ozračiti i udaljenije delove tumora, objašnjeno je u saopštenju.

Karcinom grlića materice sve više se javlja kod mladih žena i to u poslednjem stadijumu bolesti, a tada su i šanse za preživljavanje veoma male. Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u lečenju rano otkrivanje tumora, ističe se u saopštenju.

Osnovni cilj Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je podizanje svesti žena o toj bolesti i načinima prevencije.

Povodom Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice, zgrada Pokrajinske vlade biće tokom cele nedelje osvetljena plavo- zelenom bojom.

Komentari

Vaš komentar