U kojoj fazi ciklusa vežbanje daje najbolje rezultate?

Zdravlje 15. maj. 202121:15
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Osim što je korisno kada želite da zatrudnite, praćenje menstrualnog ciklusa može da pomogne i kada želite da budete sigurni da ćete iz treninga izvući maksimum, kako fizički, tako i mentalno.

Ako vežbate u prvoj polovini ciklusa, možete da izgradite čak 15 odsto više mišića. To znači da ćete teže treninge ostaviti za dane u mesecu kada ćete moći da date svoj maksimum.

Tokom menstrualnog ciklusa nivoi hormona rastu i padaju, U zavisnosti od toga da li su vrednosti visoke ili niske, drugačije ćete se osećati. Ako uzmete najbolje iz svakog od tih perioda i iskoristite  ga za ličnu dobrobit, to vam može promeniti život.

Povezane vest

Postoje četiri različite faze menstrualnog ciklusa koje doživi svaka žena i koje donose razne hormonalne promene. One utiču na to koliko ste motivisani za treniranje, kako vam se mišići adaptiraju, ali i na to kako vam se telo puni energijom.

Razumevanjem hormonalnih promena, možete da radite ono što je najbolje za vaše telo u pravom trenutku ciklusa, što znači da ćete imati više energije, izgraditi 15 odsto više mišića, bolje ćete reagovati na trening i ublažićete simptome PMS-a.

Držite se svog rasporeda, ali pazite na raznovrsnost aktivnosti

Pridržavanje fitnes plana će vam pomoći da ostanete motivisani tokom menstrualnog ciklusa, naročito ako vam se ne vežba.

Preporuka je da fizički budete aktivni tri do četiri puta nedeljno, to će pomoći vašem telu da se transformiše i postane snažnije.

Tokom ovulacije nivo hormona je na vrhuncu i tada osećate da imate više energije. To je idealna prilika da probate nešto drugačije, poput treninga visokog intenziteta.

Jedite hranu koja vam daje energiju

Hrana koju jedemo ne utiče samo na naše fizičko zdravlje nego i na to kako se osećamo. Bolja ishrana, redovni obroci i veći unos svežeg voća i povrća može da bude podsticaj za vežbanje.

Nemojte se upoređivati sa drugima

Većini žena vežbanje može da ublaži simptome povezane sa menstruacijom, ali kako se menstrualni ciklusi razlikuju od osobe do osobe i od meseca do meseca, važno je da radite ono što vam najviše odgovara.

Eksperimentišite sa različitim aktivnostima i vežbajte kada ste raspoloženi za to ili kada znate iz iskustva da će vam vežbanje pomoći da se osećate bolje.

Komentari

Vaš komentar