Topla kupka može da pomogne da brže zaspite i imate kvalitetan san

Zdravlje 17. maj. 202122:09 > 22:111 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstok

Istraživanje je pokazalo da bi nešto toplija kupka 90 minuta pre spavanja mogla da pomogne da zaspite u proseku 10 minuta brže nego inače, a navodi i brojne prednosti za kvalitetan sna.

Tim biomedicinskih inženjera predvođen Šahabom Hagajegom sa Univerziteta Teksas u Ostinu, sproveo je sistematsku analizu podataka ocenjujući istraživanja koja su povezivala kupanje, temperaturu vode i kvalitet sna, piše Science Daily.

Istraživači su pregledali 5.322 istraživačka rada i upotrebili desetak za donošenje zaključaka, a izvještaj je objavljen u časopisu „Sleep Medicine Reviews“.

Povezane vesti

Prema njihovim rezultatima, kupanje sat ili dva, a idealno tačno 90 minuta pre spavanja, u vodi temperature od 40 do 43 stepena Celzijusa pomaže ljudima da ostvare najkvalitetniji san.

Kupanje u to vrijeme i uz tačnu temperaturu vode može da vam pomogne da zaspite u proseku 10 minuta brže nego što je to uobičajeno.

Njihov izveštaj pokazao je efekte kojima bi toplota tela mogla da utiče na sposobnost uspavljivanja.

Nalazi su uključivali informacije o početku spavanja, odnosno koliko vremena treba da se pređe iz potpune budnosti u san, efikasnosti spavanja, količini vremena provedenog u snu u odnosu na ukupnu količinu vremena provedenog u krevetu namenjenom spavanju i subjektivnom kvalitetu spavanja.

Kada je reč o nuspojavama, nema ih mnogo, a ističe se da bi nešto toplija vodom mogla da isuši i iziritira vašu kožu.

Komentari

Vaš komentar