Ton kojim možete umiriti bebu koja plače

Zdravlje 02. jan. 202119:22 > 19:25
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Dok slušate kako vaše dete neutešno plače, verovatno vas u trenutku preplavi stres, a kako taj osjećaj stresa raste, dete je sve teže smiriti. I onda se pojavi netko iz vaše okoline, uzme ga u ruke, nešto tiho promrmlja i beba se smiri.

Većina mladih roditelja voleli bi da saznaju tajnu smirivanja bebe, pa evo dobre vesti: Višestruko nagrađivana hipnoterapeut Malminder Gil kaže da postoji vrlo jednostavan način za to. Dete možete da umirite svojim glasom, tako što ćete govoriti tonom iz donje lage, bez visokih tonova ili šaputanja.

Povezane vesti

Studije pokazuju da niži ton ima velik uticaj na sve ljude, uključujući i bebe. Naše reakcije su određene iskustvom starim desetinama hiljada godina, kaže hipnoterapeut.

Mnogo toga uopšteno zavisi od toga kako zvučite kad razgovarate sa drugima. Jedan od uzbudljivih događaja 21. veka je sve veće razumevanje autonomnog čulnog odgovora na meridijan ili ASMR, što je opis mentalnih i fizičkih osećaja koje možete da imate kada slušate nekoga kako vam govori tiho, prijatnim, umirujućim glasom.

To je ono što bi trebalo da učinite i kada je u pitanju beba: Ako to pravilno učinite, kada čuje vaš glasa, dijete će osetiti trnce u mozgu, a moguće i duž cele kičme i umiriće se, postaće pospano, pa čak i malo omamljeno. To je ono što vam treba, kaže Malminder Gil.

Zašto „šššš“ ne pomaže?

Kad dete plače, većina ljudi ima potrebu brzo da ga zaustavi i to čini najčešće glasno. Ali, iskustvo pokazuje da su suze deo procesa zaceljivanja. Istraživanje podupire teoriju da nas plakanje može učiniti srećnijima i zdravijima kao deo prirodnog oporavka tela od poremećaja i stresa. Nakon toga se dete oseća smirenije, objašnjava Malminder Gil. Plač je uopšteno prvi jezik odojčeta, jedini način da se oslobodi emocionalnog stresa.

„Zbog toga ih nemojte naglo utišavati, kako bi što pre prestali  da plaču. Naučite dijafragmatično disanje kako bi vaš ton bio što prijatniji za dete.

Umirite svoj glas

Ako inače imate jak ili čak oštar glas, disanje kroz dijafragmu daće vam „balon“ vazduha dovoljan da se umanji njegova oštrina, savetuje hipnoterapeut.

Pevušite 

Pokušajte i ovo: pustite da vam sav vazduh izađe iz pluća i onda govorite. Pojavljuje se dublji, umirujući ton. Udahnite duboko iz dijafragme kako biste bili sigurni da se pluća pune vazduhom, na taj način vaš glas će biti tih i prijatan, bez oštrih tonova. Verovatno će se pokazati da vas beba pažljivije sluša – savetuje Gil,  prenosi Metro.

Ako želite brzo da umirite dete, pokušajte da mu pevušite tim tonom, dodaje ona.

Činite to u vreme izdaha, dok se polako čuje otpuštanje vazduha, pre nego što ćete udahnuti i početi ispočetka. Tako će dete, čak i kad ne bude tona, čuti nežni zvuk protoka vazduha.

Komentari

Vaš komentar