Testovi mogu da predvide da li će žena ući u menopauzu ranije

Zdravlje 12. avg 202123:54
Izvor: Shutterstock

Većina žena prolazi kroz menopauzu između 45 i 55 godine, ali neke se žene s tim suočavaju i pre navršene 40.

S obzirom na to da žene u proseku prvi put rađaju sa 30 godina, rana menopauza mogla bi da bude problem za one koje žele da prošire svoju porodicu kasnije u životu.

Povezane vesti

Naučnici kažu da će u budućnosti za otkrivanje verovatnoće ženine prerane menopauze biti dovoljan uzorak pljuvačke ili krvi.

Identifikovano je 300 varijacija gena koji utiču na vreme ulaska žene u menopauzu. Na primer, žene kojima prirodno nedostaje aktivan gen pod nazivom Chek2 ulaze u menopauzu u proseku 3.5 godine kasnije od žena s normalno aktivnim genom.

Dr Ana Marej,  vanredna profesorka humane genetike na Univerzitetu Ekseter, koja je učestvovala u istraživanju, rekla je da teže tome da rezultate i genetske nalaze koriste i druge institucije i ustanove kako bi pomogli ženama pri planiranju porodice“.

Već postoje analize i testovi krvi koji potvrđuju da li je žena u menopauzi, ali to se nikada nije moglo predvideti godinama unapred, samo u onom trenutku kad je nivo hormona već počeo da se menja, piše Eurekalert.

„Ako žena zna, recimo u 20-im godinama, da joj preti rana menopauza i smanjena moć začeća u 30-im, mogla bi da reaguje ranije i preduzme određene korake u planiranju porodice. Recimo raniji pokušaj dobijanja bebe, zamrzavanje jajnih ćelija ili pokušaj odglaganja menopauze promenom načina života, poput smanjenja alkohola“, dodala je dr Marej.

Komentari

Vaš komentar