Tehnologija za pravljenje vakcine AstraZeneka značajna za vakcinu protiv kancera

Zdravlje 15. sep 202119:03 > 19:051 komentar
Izvor: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu koriste AstraZeneka tehnologiju za pravljenje vakcina protiv kovida-19 u pokušaju da razviju terapijsku vakcinu protiv karcinoma, sa obećavajućim rezultatima u studijama na životinjama.

Istraživači sa oksfordskog Instituta Džener i Ludvigovog instituta za istraživanje karcinoma osmislili su terapijsku vakcinu protiv karcinima u dve doze koristeći tehnologiju koja je korišćena za pravljenje vakcina protiv kovid-19, rekli su naučnici u studiji objavljenoj u „Journal for ImmunoTherapy of Cancer“.

Povezane vesti

Planirano je da vakcina počne sa ispitivanjem na ljudima ove godine nakon što su studije na miševima pokazale smanjenje veličine tumora i poboljšanu stopu preživljavanja, prenosi Bloomberg.

Istraživanje vakcina je napredovalo nakon pandemije jer su naučnici i vlade radili brže nego ikad ranije i sa većim resursima u pokušaju da pronađu vakcine koje bi pomogle u zaustavljanju virusa.

Pokazalo se da tehnologije, kao što je mRNK, koje se nikada ranije nisu koristile na ovaj način, pokazuju svoj uspeh i potencijal u borbi protiv drugih bolesti, poput karcinoma.

Do razvoja dolazi u isto vreme kada istraživači razmatraju druge pionirske tretmane za karcinom koji koriste imunološki sistem za borbu protiv tumora.

Oksfordska vakcina nastoji da iskoristi oba ova razvoja, koristeći vektor iz vakcine kovid-19 za jednu od doza za transport genetskog koda koji provocira telo da cilja dva proteina prisutna na površini mnogih vrsta ćelija tumora.

Pokazalo se da tehnologija korišćena za vakcine generiše snažne odgovore T-ćelija, koji su potrebni za borbu protiv tumora.

„Ova, nova platforma za vakcine može da ima značajnu ulogu kada je lečenje karcinoma u pitanju“, rekao je Adrian Hil, direktor Instituta Džener.

Ispitivanje na ljudima u ranoj fazi obuhvatiće 80 pacijenata sa karcinomom pluća.

Komentari

Vaš komentar