Tehnika disanja koja bi mogla da pomogne da lakše zaspite

Zdravlje 24. feb. 202222:49 > 23:051 komentar
Podeli:
Spavanje, san
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Našem telu je potreban san da bi se odmorilo i oporavilo, a u slučaju da ne dobijete dovoljno odmora, ujutru posežete za velikom šoljicom kafe, a ponekad, na kraju dana i za tabletama za spavanje.

Velik je broj ljudi koji se bore sa nesanicom, nemirnim snom i drugim problemima povezanima sa spavanjem. Stručnjaci su zbog toga ponudili rešenje u obliku tehnike 4-7-8, koja bi mogla da pomogne da zaspite u roku od 60 sekundi.

Povezane vesti

Ova tehnika disanja može da vam pomogne da se smirite na prirodan način, što je velik korak za ulazak u svet snova.

Aleksandra Baldi objašnjava zašto bi tehnika 4-7-8 mogla da pomogne u trenucima u kojima se osećate potpuno budni ili ste se tek probudili i ne možete ponovno da zaspite.

"Zahvaljujući dubokom disanju uz pomoć dijafragme, poznato je da tehnika 4-7-8 ne samo da leči nesanicu već i pomaže u upravljanju raznim distrakcijama, kontrolisanju besa i ublažavanju migrene", rekla je.

Ona je dodala da se smatra da "kontinuirana primena tehnike disanja 4-7-8 tokom najmanje šest nedelja može  da počne da pokazuje pozitivan efekat na otkucaje srca, što je povezano sa stresom i umanjivanjem teskobe".

Sama tehnika je relativno jednostavna

Najprije treba da stavite vrh jezika iza prednjih zuba i početi da izdišete vazduh kroz usta. To će proizvoditi šušteći zvuk.

Zatim treba da pazite da su vam usta zatvorena i počnete sa udisanjem kroz nos brojeći do četiri.

Sledeće je da morate da zadržite dah i brojite do sedam.

Zatim morate početi da izdišete lagano i kontrolisano, brojeći do osam, dok i dalje pokušavate da proizvodite šušteći zvuk.

Ukupno bi trebalo odraditi četiri kruga ove tehnike i pridržavati se ovih uputstava.

Ovu tehnika disanja ne bi trebalo praktikovati ako se nalazite u prostoru u kom ne možete da se opustite, rekao je dr Endrju Vel za Healthline, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar