Tableta aspirina dnevno može više da škodi starijim osobama nego da pomogne

Zdravlje 13. okt. 202117:15
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Stručna komisija američke vlade saopštila je da više ne preporučuje dnevnu dozu aspirina kako bi se smanjio rizik od srčanog i moždanog udara kod osoba starijih od 60 godina, prenela je francuska novinska agencija Afp.

Osobe starosti od 40 do 59 godina koje imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, ali nemaju istoriju te bolesti, trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom i donesu individualnu odluku da li će početi da uzimaju lek.

Povezane vesti

Ova izjava predstavlja veliki preokret u američkom medicinskom području, gdje je svakodnevno uzimanje aspirina veoma raširena praksa.

Aspirin kao lek razređuje krv, spečava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara.

Od 2016. godine Radna grupa za prevenciju, vladina medicinska stručna komisija, saopštila je dnevnu dozu aspirina za osobe u pedesetim godinama koje imaju 10 odsto veći rizik od srčanog ili moždanog udara u sledećih 10 godina.

Panel je tada takođe rekao da bi za rizične osobe u 60-im godinama, odluka o uzimanju aspirina trebalo da bude individualna.

Ali  već nekoliko godina studije dovode u pitanje te preporuke.

Stručnjaci su rekli da dobrobiti aspirina nisu dovoljne da se uravnoteže sa povećanim rizikom od krvarenja, naročito u mozgu ili crevima, kod starijih osoba.

„Svakodnevna upotreba aspirina može da pomogne u sprečavanju srčanog i moždanog udara kod nekih ljudi, ali može i da prouzrokuje i potencijalno ozbiljne štete, poput untrašnjeg krvarenja“, rekao je član radne grupe Džon Vong.

„Važno je da ljudi koji imaju 40 do 59 godina i nemaju srčanih bolesti razgovaraju sa svojim lekarom kako bi zajedno odlučili da li je dobro za njih da počnu da uzimaju aspirin“.

Nove preporuke još nisu konačne. One će biti otvorene za javnu raspravu do početka novembra.

Takođe, to se ne odnose na pacijente koji uzimaju aspirin nakon pretrpljenog moždanog ili srčanog udara, navodi se u saopštenju.

Uzimanje aspirina za smanjenje rizika od srčanih bolesti često je spontana odluka.

Prema studiji iz 2017., 23 odsto odraslih osoba od 40 i više godina koje nemaju kardiovaskularne bolesti uzimalo je aspirin kao preventivnu meru, od čega je 23 odsto to učinilo bez preporuke lekara.

Komentari

Vaš komentar