SZO: Zbog ograničenog snadbevanja vakcinama, vakcinisanje dece nije prioritet

Zdravlje 04. jun 202114:31 > 14:382 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin, file

Vodeći stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za vakcine, Kejte O'Brajan, rekla je da imunizacija dece protiv koronavirusa iz perspektive SZO ne spada u visoki prioritet, s obzirom na veoma ograničeno globalno snadbevanje dozama vakcina.

Dr Kejte O’Brajan je rekla da vakcinisanje dece ne bi trebalo da bude u fokusu programa vakcinacije protiv kovida-19, iako sve veći broj bogatih zemalja odobrava vakcinu protiv koronavirusa za decu od 12 do 15 godina, piše ABC News.

Povezane vesti

S obzirom na to da je rizik od razvoja teškog oblika ili smrtnog ishoda od kovida među decom veoma nizak, svrha njihovog vakcinisanja u vreme pandemije uglavnom je da se zaustavi prenos bolesti, smatra O’Brajan, pedijatar i direktor Odeljenja za vakcine pri SZO.

„Takođe, s obzirom na to da smo sada u situaciji u kojoj su zalihe vakcina nedovoljne za sve ljude u svetu, vakcinisanje dece trenutno ne spada u prioritete“, rekla je O’ Brajan.

Ona smatra da je u ovom trenutku ključno obezbediti vakcinisanje zdravstvenih radnika, starijih ljudi ili pacijenata koji već boluju od nekih bolestii  takve osobe svuda u svetu vakcinisati pre tinejdžera i dece.

Kanada, SAD i zemlje EU nedavno su odobrile neke vakcine protiv koronavirusa i za decu uzrasta od od 12 do 15 godina, jer su nadomak ispunjavanju prvobitnog cilja – procepljivanju odrasle populacije.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je bogate zemlje da doniraju vakcine  siromašnim državama, umesto da vakcinišu svoje adolescente i decu.

Poražavajući je podatak da je u siromašnim zemljama sveta do sada upotrebljeno manje od jedan odsto vakcina protiv kovida-19.

O’Brajan smatra da bi decu trebalo vakcinisati „u dogledno vreme, kada se ponuda vakcina na tržištu znatno poveća“.

Dodala je i da misli da ne treba vakcinisati decu pre nego što ponovno krenu u školu, sve dok su odrasli koji su bili u kontaktu sa njima vakcinisani.

„Vakcinisanje dece zbog povratka u školske klupe nije ključan uslov za njihovo bezbedno pohađanje nastave. Njihov bezbedan povratak u škole obezbediće vakcinisanje članova porodice i osoba koje su u većoj opasnosti“.

Komentari

Vaš komentar