SZO objavila listu 25 eksperata koji će ponovo istraživati poreklo koronavirusa

Zdravlje 13. okt. 202119:457 komentara
Podeli:
Izvor: Fabrice Coffrini/AFP

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je odabrala 25 eksperata koji će ponovo istraživati poreklo koronavirusa, posle prethodnog tima koji je boravio u Kini, gde se virus prvi put pojavio krajem 2019.

Među predloženim članovima novog tima su holandski virusolog Marion Kopman i Tea Fišer iz Danske, koje su bile u timu SZO koji je u februaru posetio Kinu.

One su nedavno komentarisale da je istraživanje porekla kovida-19 „zastalo“, a kineski zvaničnici i dalje odbijaju da daju neke podatke.

Nakon što je tim SZO završio posetu Kini, eksperti su objavili izveštaj u kome su istraživači kao „krajnje neverovatnu“ okarakterisali teoriju da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu, što je izazvalo kritike i sumnje određenog broja naučnika da ta mogućnost nije adekvatno proverena.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus kasnije je priznao da je „prerano“ odbačena potencijalna veza između pandemije kovida-19 i teorije o curenju iz laboratorije.

Brojni zdravstveni stručnjaci i naučnici pozvali su na sprovođenje nezavisne istrage izvan SZO, ističući da agencija nema ovlašćenja da primora zemlje, uključujući Kinu, na saradnju.

Kina je rekla da pozdravlja dalja istraživanja o poreklu koronavirusa, ali u drugim zemljama.

Nedavna analiza američkih obaveštajnih podataka, koji je naredio predsednik Džozef Bajden, nije otkrila uverljive dokaze da li je koronavirus potekao iz laboratorije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar