SZO: Nema dokaza da su majmunske boginje mutirale

Zdravlje 23. maj. 202217:49 > 19:011 komentar
Podeli:
Majmunske boginje
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nema dokaze da je virus majmunskih boginja mutirao, rečeno je iz UN agencije i istaknuto da zarazna bolest koja je karakteristična za srednju Afriku nema tendenciju da se menja.

Rosamund Luis, šef sekretarijata za male boginje koji je deo Programa za hitne slučajeve SZO, rekla je na brifingu da su mutacije kod ovog virusa manje, iako će genomsko sekvenciranje slučajeva pomoći u razumevanju trenutnog izbijanja virusa.

Povezane vesti

Više od 100 sumnjivih i potvrđenih slučajeva u nedavnom izbijanju virusa u Evropi i Severnoj Americi nije bilo teško, rekla je Maria van Kerkhove iz SZO.

„Ovo je situacija koja može da se spreči“, dodala je ona.

Izbijanje virusa je netipično, prema mišljenju SZO, jer se događa u zemljama gde virus redovino ne cirkuliše.

Naučnici nastoje da shvate poreklo slučajeva i da li se išta po pitanju virusa promenilo.

Za bolest je karakteristična povišena temperatura, ali i glavobolja, groznica, iscrpljenost, umor, bolovi u mišićima i leđima, oticanje limfnih čvorova i osip kao kod varičela.

Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovek, u kontaktu sa drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Sa čoveka na čoveka bolest se može preneti kapljičnim putem i kontaktom sa kožnim promenama obolelih.

Komentari

Vaš komentar