SZO: Milioni dece zbog pandemije koronavirusa ne dobijaju druge vakcine

Zdravlje 03. maj. 202113:361 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Otprilike 228 millona ljudi u svetu, uglavnom dece, u opasnosti su od zaraze ostalim bolestima jer su programi vakcinacije zaustavljeni zbog pandemije kovida-19.

U pedeset zemalja sveta se, na primer, ne sprovode vakcinacije protiv malih boginja, dečije paralize ili žute groznice, objavili su SZO i UNICEF.

Povezane vesti

Male boginje su bile pretnja i pre pandemije koronavirusa, ali sada zbog toga milioni dece nisu vakcinisani protiv te veoma zarazne bolesti.

„Pandemija je pogoršala od ranije lošu situaciju“, rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henriet For. Posebno su pogođeni Kongo, Pakistan i Jemen.

Jedan od problema je i prekid u lancu nabavke. UNICEF je prošle godine mogao da distribuira samo 2,01 milijardu vakcina, u u poređenju sa 2,29 milijardi u 2019. godini.

SZO i UNICEF su zbog toga pokrenuli novu inicijativu čiji je cilj da 90 odsto svih maloletnika u svetu dobije vakcinu protiv malih boginja, zaušaka, rubeole, hepatitisa, tuberkuloze i dečije paralize.

To bi moglo da spreči 50 miliona smrti do 2030. godine.

Ove dve UN agencije pozivaju bogatije zemlje i farmaceutske kompanije da više ulože u istraživanje vakcina i finansiraju kampanje vakcinisanja stanovnika do kojih je teško dopreti.

 

Komentari

Vaš komentar