SZO: Karcinom dojke najčešći oblik karcinoma prošle godine

Zdravlje 02. feb 202117:51 > 17. sep 2021 11:391 komentar
Izvor: Shutterstock

Karcinom dojke prestigao je karcinom pluća kao najčešći oblik karcinoma na svetu, objavila je u  Svetska zdravstvena organizacija (SZO). 

„Karcinom dojke sada je po prvi put najčešći oblik karcinoma na svetu“, rekao je Andre Ilbavi, specijalista za karcinom pri SZO na brifingu UN uoči Svetskog dana borbe protiv karcinoma.

Povezane vesti

Karcinom pluća bio je najčešći oblik bolesti u proteklih dvadeset godina, ali sad je na drugom mestu, iza karcinoma dojke i ispred karcinoma debelog creva, rekao je Ilbavi.

Procenjuje se da je prošle godine dijagnostikovano 2,3 miliona novih slučajeva karcinoma dojke, što je 11,7 odsto svih slučajeva karcinoma na svetu, saopštio je SZO.

„Među ženama, karcinom dojke je najčešće dijagnostikovani karcinom i vodeći uzrok smrti od karcinoma u svetu“, dodaje se.

Ilbavi je istakao da gojaznost kod žena povećava rizik za karcinom dojke, ali i za ukupan broj slučajeva karcinoma.

Porastom globalne populacije i očekivanim povećanjem životnog veka, očekuje se da će karcinomi postati sve češći i do 2040. godine porasti na oko 30 miliona novih slučajeva u odnosu na 19,3 miliona u 2020., dodao je Ilbavi.

SZO je upozorio da je trećina smrtnih slučajeva od karcinoma posledica pušenja, visokog indeksa telesne mase, premalog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i ispijanja alkohola.

Pandemija koronavirusa remeti lečenje karcinoma u otprilike polovini zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, rekao je Ilbavi i ukazao na zakasnele dijagnoze, zdravstvene radnike pod ekstremnim stresom, i uticaj koronavirusa na istraživanja karcinoma.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar