Svetski dan oralnog zdravlja – „Budite ponosni na svoja usta“

Zdravlje 20. mar 202111:082 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Svake godine, 20. marta, svet se ujedinjuje oko pomoći u smanjenju opterećenja bolestima usta i zuba, koje svuda pogađaju pojedince, zdravstvene i ekonomske sisteme.

Cilj Svetskog dana oralnog zdravlja je osnaživanje ljudi znanjem, veštinama i samopouzdanjem da obezbede dobro oralno zdravlje.

Povezane vesti

Bolesti usta i zuba su vodeći zdravstveni problemi u mnogim zemljama i negativano utiču na ljude tokom čitavog života. One dovode do bola i neprijatnosti, socijalne izolacije i gubitka samopouzdanja, a često su povezane i sa drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima  poput hronične upale zglobova i srčanih zalistaka.

Ipak, nema razloga za patnju: većina stanja povezanih sa oralnim zdravljem se u velikoj meri mogu sprečiti i lečiti u ranim fazama.

Svetski dan oralnog zdravlja je inicijativa Svetske dentalne federacije (World Dental Federation), organizacije koja ujedinjuje svet dentalne medicine, sa ciljem da se postigne optimalno oralno zdravlje za sve ljude. Oslanja se na postupke svih koji će pomoći da se jače čuje glas o važnosti dobrog oralnog zdravlja. Uključite se na bilo koji način!

Tema kampanje u periodu 2021 – 2023. godina

Tema kampanje obeležavanja Svetskog dana oralnog zdravlja za naredne tri godine širi jednostavnu, ali moćnu, poruku: „Budite ponosni na svoja usta“.

Drugim rečima, cenite svoje oralno zdravlje i vodite računa o njemu.

Ove godine težnja je da se podstaknu promene usredsređivanjem na značaj oralnog zdravlja po celokupno zdravlje, zatošto vam dobro oralno zdravlje pomaže da živite duži i zdravili život. I to je nešto zbog čega vredi nešto preduzeti.

Procenjeno je da bolesti usta i zuba pogađaju blizu 3,5 milijarde ljudi, što ih čini najučestalijim zdravstvenim problemom u svetu.

Svetski dan oralnog zdravlja predstavlja značajnu platformu za podizanje svesti o zdravlju usta i zuba i njegovoj ključnoj ulozi u očuvanju celokupnog zdravlja, blagostanja i kvaliteta života.

Zdrava usta omogućavaju ljudima da govore, smeju se, osete miris, ukus i dodir, da žvaću i da prenesu niz emocija, uz osećaj samopouzdanja i bez bola, nelagode i bolesti, kao što je karijes.

Održavanje dobrog oralnog zdravlja može da ima povoljan uticaj na lečenje šećerne bolesti i može da pomogne u prevenciji drugih zdravstvenih problema, kao što su kardiovaskularne bolesti, poput bolesti srca i šlog, pneumonije, odnosno upale pluća i neke vrste karcinoma. Stoga je ono sastavni deo obezbeđivanja dobrog kvaliteta života.

Svetski dan oralnog zdravlja je prilika da se ubede vlade zemalja da učine više. Zemlje svih nivoa prihoda mogu preduzeti korake kako bi razvili sopstveni paket mera koji integriše oralno zdravlje i koji odgovara potrebama njihovog stanovništva, što znači da bi osnovne usluge oralnog zdravlja trebale da budu dostupne, pristupačne i prihvatljive cene za sve.

Komentari

Vaš komentar