Svaki sedmi stanovnik zemlje puši: Kako da proteramo duvanski dim

Zdravlje 06. avg. 202108:00
Podeli:
Zabranjeno pušenje, znak, tabla, upozorenje, zabrana pušenja, cigarete, cigare,
Izvor: Shutterstock

U svetu ima više od milijardu pušača. Dokazano je da su cigarete štetne, pa ipak svaki sedmi stanovnik planete puši.

“Ljudi puše zbog nikotina ali umiru od katrana”, zaključak je profesora Majkla Rasela još 1976. godine, iz perioda kada se nikotin počeo koristiti u terapijama odvikavanja od pušenja.

Nikotinom protiv pušenja

Odavno se zna da nikotin nije bez rizika i izaziva zavisnost. Isto tako je utvrđeno da ova supstanca nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem. Zato se, između ostalog, gotovo pola veka koristi u pomoćnim sredstvima za odvikavanje od pušenja, pa se od tada upotrebljavaju nikotinske žvake, flasteri ili tablete. Međutim, do nikotina, koji se prirodno nalazi u biljci duvana, danas se može doći i na druge savremene načine u odnosu na štetno pušenje cigareta. Naučna istraživanja pokazala su da se nikotin isporučuje i kroz proces zagrevanja, a ne samo sagorevanja duvana. Zagrevanjem se eliminiše i duvanski dim koji je najveći neprijatelj zdravlja pušača i njegove okoline.

Sagorevanje je „gorući“ problem

Nauka je dokazala da je gorući problem proces sagorevanja cigarete, čime se oslobađa duvanski dim koji emituje više od šest hiljada materija, od kojih je 100 kategorisano kao štetno ili potencijalno štetno. Sagorevanje započinje na oko 400 stepeni celzijusa. Tada cigareta počinje da gori i stvara se dim. Kada je cigareta upaljena, njena temperatura može da dosegne i do 900 stepeni, pri čemu nastaju sve štetne supstance. Sa druge strane, ukoliko se duvan zagreva na nižoj temperaturi, takođe će se osloboditi nikotin ali se neće stvoriti duvanski dim, već aerosol.

Alternative koje zagrevaju a ne sagorevaju duvan ne emituju duvanski dim

Sastav aerosoli se bitno razlikuje od duvanskog dima – reč je o kombinaciji kapljica tečnosti i gasa. Dim je aerosol, ali nije svaki aerosol dim, pa su poznate aerosoli u prirodi oblaci ili magla. Kod primera zagrevanja a ne sagorevanja duvana, studije su ukazale da nastaje aerosol koji sadrži preko 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete. Jedino najbolje rešenje za svakog pušača jeste da se u potpunosti odrekne i pušenja i nikotina. Za one koji to ipak ne učine, deo rešenja mogu biti i manje štetne, naučno zasnovane alternative.