Svake godine od karcinoma dojke umre 1.600 žena, prevencija je najvažnija

Zdravlje 11. maj. 202212:56 > 12:571 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Svake godine u Srbije oboli 5.000 žena od karcinoma dojke, a 1.600 umre, Srbija je na 18. mestu u Evropi po oboljevanju, a druga po smrtnosti žena, upozorilo je udruženje "Žena uz ženu".

Osnovni cilj i suština tog udruženja je, kako je saopštila njegova predsednica Ana Dornik, pružanje podrške ženama sa karcinomom dojke i podizanje svesti o važnosti odlaska na ultrazvučne i mamografske preglede.

Povezane vesti

„Tokom karavana „Budi hrabra“, pregledali smo 1.625 žena i u ovoj akciji otkriveno je osam kancera, 26 promena na dojci, 96 cisti i 154 fibroadenoma. Verujem da smo većini ovih žena spasili život“, rekla je Dornik na konferenciji o zdravlju žena, prenelo je udruženje „Žena uz ženu“.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je istakla da je prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke prioritet države.

"Preporuka je da se skrining radi kod žena od 45. godine života, mada je sve više i mlađih žena koje oboljevanju od ove bolesti. U toku je razmatranje da se ta granica pomeri i da se testiraju i žene u ranijoj starosnoj dobi", rekla je Jovanović.

Doktorka Magdalena Radović je istakla da je, prema statističkim podacima, ishod za izlečenje skoro stopostotno ukoliko se karcinom otkrije u ranoj fazi.

Komentari

Vaš komentar