Suptilni simptomi kovida-19 važni za osobe starije od 65 godina

Zdravlje 21. feb. 202110:53 > 10:592 komentara
Podeli:
Foto: Pixabay

Osobe starije od 65 godina pripadaju rizičnoj grupi kada je u pitanju razvoj težih simptoma koronavirusa, pa je posebno važno da obrate pažnju i na najsuptilnije znakove  bolesti.

Neke osobe starije od 65 godina neće razviti simptome uobičajene za zarazu koronavirusom.

Povezane vesti

Mogu da se pojave neki atipični znakovi oboljenja što u početku može u velikoj meri da oteža dijagnostiku i skrene je s “pravog puta”.

Starije osobe treba da prate i suptilne znakove zaraze, a ima ih nekoliko.

Kognitivni problemi

Retki, ali važni znakovi koji mogu da ukažu na zarazu koronavirusom kod starijih osoba, a koje mogu da primete i ukućani, jeste promenjeno ponašanje osobe, deluje kao da „nije sva svoja“.

“Može da se dogodi da osoba spava više nego inače ili da izgubi apetit. Mogla bi da deluje neobično bezvoljno ili zbunjeno, da gubi orijentaciju. Takođe su moguće vrtoglavice i padovi”, kaže dr Piter Bejli.

On ističe da možda nije lako razlikovati simptome kovida od uobičajenog umora ili mentalnog propadanja koje dolazi s godinama. Ako se starija osoba u vašoj blizini inače tako ne ponaša, dr Bejli savetuje test na koronu.

Starije osobe sklonije su delirijumu

Stariji pacijenti skloni su razvoju delirijuma češće od drugih starosnih grupa, posebno ako već imaju neka stanja poput demencije, hroničnog umora, raniji moždani udar i slično.

Zbog delirijuma osobe se bore da održe koncentraciju i pažnju, postaju zbunjene i pospane. Imaju problema sa razmišljanjem, spavanjem i emocijama, piše Best Life.

I najmanje promene mogu da budu znak kovida

S obzirom na to da već imaju više zdravstvenih problema, kod starijih osoba se ni simptomi koronavirusa ne javljaju uobičajeno. Stručnjaci pretpostavljaju da razlog može da bude i u tome što se s godinama i imunološki sistem menja. Njegova sposobnost da reguliše neke simptome vremenom se  smanjuje.

Upravo je zato, naglašavaju, važno da se prate sve promene kod starijih osoba.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar