Studija: Vakcina protiv gripa može da smanji ozbiljnije efekte kovida

Zdravlje 12. jul. 202114:44
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Osobe koje su vakcinisane protiv gripa mogle bi da budu delimično zaštićene protiv nekih ozbiljnih efekata koronavirusa i mogli bi da imaju manji rizik od hospitalizacije, pokazuje nova studija.

Analiza približno 75 hiljada pacijenata obolelih od kovida pokazala je značajno smanjenje rizika od moždanog udara, duboke venske tromboze i sepse, kao i smanjen hitan prijem pacijenata u bolnicu, kao i na jedinice intenzivne nege kod onih koji su primili vakcine protiv gripa, piše The Guardian.

Povezane vesti

Iako vakcina protiv gripa nije smanjila broj smrti u studiji, prethodna istraživanja pokazuju da vakcinao može da pruži neku zaštitu protiv koronavirusa jačajući urođeni imunološki sistem – opštu odbranu tela koja nije usmerena prema nekom određenom patogenu.

Moguće je i drugo objašnjenje: pacijenti koji su primili vakcinu protiv gripa su u boljem opštem zdravstvenom stanju od onih koji nisu.

„Detektovali smo da vakcinu protiv gripa nudi delimičnu zaštitu protiv ozbiljne bolesti kovid-19“, rekao je Devinder Singh, jedan od autora studije i profesor kliničke hirurgije na Univerzitetu u Majamiju.

„Važno je naglasiti da i dalje apsolutno preporučujemo vakcinisanje protiv kovida-19, vakcina protiv gripa nikako ne može da bude zamena za vakcinu protiv kovida“, dodaje Singh.

Rezultati, prezentovani na onlajn sastanku Evropskog društva za kliničku mikrobiologiiju i infektvne bolesti, ukazuju na to da vakcina protiv gripa može da štiti od nekih medicinskih problema prouzrokovanih kovidom.

Prema studiji, kovid pacijenti koji nisu vakcinisani protiv gripa su imali 45 do 58 odsto šanse za moždani udar, 40 odsto veće šanse za razvoj duboke venske tromboze i 36 do 45 odsto veću šansu za razvoj sepse.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar