Studija u ranoj fazi: Lek GSK i kompanije Vir deluje protiv mutacija omikrona

Zdravlje 07. dec. 202117:31
Podeli:
Izvor: Shuterstock

Britanski proizvođač lekova GlaksoSmitKlajn objavio je da je njegova terapija protiv kovida-19, zasnovana na antitelima, na kojoj rade sa partnerom iz SAD, kompanijom Vir Bajoteknolodži, efikasna protiv svih mutacija novog soja - omikrona, ističući da je reč o najnovijim podacima studije u ranoj fazi.

Rezultati istraživanja, koji tek treba da prođu recenziju i budu objavljeni u recenziranom medicinskom časopisu, upućuju na to da je lečenje sotrovimabom efikasno protiv svih 37 do sada identifikovanih mutacija u proteinskom šiljku, stoji u saopštenju GlaksoSmitKlajna.

Povezane vesti

Još jedni pretklinički rezultati istraživanja obavljenog prošle nedelje pokazali su da lek deluje protiv ključnih mutacija soja omikron.

Sotrovimab je kreiran tako da se veže za proteinski šiljak na površini koronavirusa, ali ustanovljeno je da omikron ima neobično velik broj mutacija na tom proteinu.

Koronavirus prouzrokuje infekciju pomoću proteina na svojoj površini ili šiljku proteina pomoću kog se veže za ćelije tela, ulazi u njih i prouzrokuje bolest. Zato se većina vakcina razvija na način da cilja šiljak proteina, pa vakcina u organizmu prouzrokuje stvaranje antitela i T ćelija koji su usmereni protiv šiljka i onemogućavaju prodor koronavirusa u ćelije domaćina.

„Ovi pretklinički rezultati istraživanja ukazuju na to da bi naše monoklonsko antitelo moglo da bude efikasno protiv najnovijeg soja, omikrona, ali i svih ostalih sojeva koje je dosad definisao SZO“, rekao je glavni naučni direktor GSK Hal Baron.

GlaksoSmitKlajn i kompanija Vir Bajoteknolodži stvorili su takozvane pseudoviruse koji sadrže znatne mutacije koronavirusa u svim sumnjivim sojevima koji su se do sada pojavili, pa su sproveli laboratorijske testove o njihovoj reakciji na lečenje sotrovimabom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar