Studija: T-ćelije nakon obične prehlade mogu da pruže zaštitu od kovida

Zdravlje 10. jan 202221:00 > 21:106 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Visok nivo T-ćelija, koje se razviju nakon izlaganja koronavirusu koji izaziva običnu prehladu, mogu da pruže zaštitu od kovida-19, pokazala je studija "Imperial College London", koja bi mogla da otvori nove puteve za vakcine druge generacije.

Imunitet protiv kovida-19 je složen i veruje se da, iako postoje dokazi o smanjenju nivoa antitela šest meseci nakon vakcinacije, T-ćelije takođe imaju vitalnu ulogu u pružanju zaštite od virusa.

Povezane vesti

Studijom, koja je započeta u avgustu 2020., proučavani su nivoi T-ćelije koje su rezultat prethodne obične prehlade kod 52 kontakta u porodici sa pozitivnim slučajevima kovida-19 ubrzo nakon izlaganja ispitanika tom virusu, kako bi se videlo da li su razvili infekciju.

Utvrđeno je da su 26 osoba, koje nisu razvile infekciju, imale značajno viši nivo tih T-ćelija u odnosu na ljude koji su se zarazili.

Imperial nije rekao koliko će trajati ta zaštita koju pružaju T-ćelije.

„Otkrili smo da visoki nivoi već postojećih T-ćelija, koje telo stvara kada je zaraženo drugim ljudskim koronavirusima poput prehlade, mogu da zaštite od infekcije kovid-19“, rekla je autorka studije dr Ria Kundu.

Autori studije, objavljene u „Nature Communications“, rekli su da bi unutrašnji proteini virusa SARS-CoV-2 koji su meta T-ćelija mogli da ponude alternativni put za proizvođače vakcina.

Trenutna vakcina protiv koronavirusa koji izaziva kovid-19 ciljaju na šiljasti protein, koji redovno mutira, stvarajući sojeve, kao što je omikron, koje smanjuju efikasnost vakcina protiv simptomatske infekcije.

„Nasuprot tome, unutrašnji proteini na koje ciljaju zaštitne T-ćelije koje smo identifikovali manje mutiraju“, rekao je profesor Ajit Lalvani, koautor studije.

„Posledično, oni se manje menjaju od jednog do drugog soja virusa SARS-CoV-2, uključujući omikron. Nove vakcine koje ciljaju te unutrašnje proteine zbog toga bi razvile sveobuhvatne odgovore zaštitnih T-ćelija koji bi trebalo da štite od sadašnjih i budućih sojeva SARS-CoV-2“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar