Studija: Statini mogu da smanje smrtnost od kovida-19

Zdravlje 08. mar. 202113:304 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Milioni ljudi u svetu koriste statine, lekove za smanjenje nivoa holesterola u krvi i sprečavanje rizika od razvoja bolesti srca, ali se dovode u vezu i sa smanjenjem komplikacija kod obolelih od kovida-19.

Nova američka studija je pokazala da upravo statini mogu da smanje i smrtnost od kovida-19, prenosi Medical News Today.

Povezane vesti

Uz svoju osnovnu namenu, statini imaju i jak protivupalni, antikoagulantni i antiviralni efekat, a sve to može doprineti smanjenju komplikacija povezanih za tešku kliničku sliku kovida-19.

Zato i ne čudi da je grupa američkih naučnika, među kojima su bili i kardiolozi koji su brinuli za obolele od kovida-19, istražila kakav je efekat statina na tu bolest.

Uporedili su ishod lečenja 1.296 pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19. Polovina ih je redovno koristila statine pre zaraze, a polovina nije.

Nakon što su pacijente uparili tako da su isključili demografske razlike i ostale faktore rizika, ustanovili su da je upotreba statina među ispitanicima smanjila smrtnost za 50 odsto mesec dana od hospitalizacije.

To je najveća do sada sprovedena studija takve vrste, ali nije jedina. Istraživanje sprovedeno prošle godine u Singapuru pokazalo je da je manja verovatnoća da će osobe koje koriste statine završiti na odeljenju intenzivne nege zbog kovida-19 od onih koji ih ne uzimaju kao uobičajenu terapiju.

U američkoj studiji je ustanovljeno i da se pacijenti koji koriste statine brže oporavljaju od kovida-19.

Naučnici misle da bi to moglo da bude zbog toga što statini, osim što smanjuju upale i rizike od pojave ugrušaka, uklanjaju holesterol iz spoljnjih ovojnica ćelije. Receptori za koje se veže SARS-CoV-2, virus koji prozrokuje kovid-19, nalaze se upravo u delu ćelijske membrane u kojoj se taloži holesterol. Ako ga nema, virus ne može da dopre u ćeliju, pokazali su rezultati studije.

Svoja saznanja naučnici sada moraju da potvrde većim i detaljnijim kliničkim istraživanjem.

„Ako detaljnija klinička istraživanja potvrde rezultate, statini bi se mogli pokazati jeftinom i efikasnom terapijskom strategijom u borbi protiv kovida-19“, rekao je glavni autor studije, dr Maheš V. Madhavan, kardiolog iz Medicinskog centra Irving pri njujorškom univerzitetu Kolumbija.

Istraživači će takođe morati da utvrde da li se efikasnost  statina u lečenju kovida-19 razlikuje od zemlje do zemlje.

Trenutno je u toku nekoliko randomiziranih studija da bi se utvrdilo da li upotreba statina može da smanji rizik od hospitalizacije zbog kovida-19 i rizik od smrti kod hospitalizovanih pacijenata.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar