Studija: Produženi kovid ima više od 200 simptoma

Zdravlje 16. jul 202122:393 komentara
Izvor: Shutterstock

Prema novoj studiji, više od 200 simptoma povezuje se sa produženim kovidom, a oni pogađaju čak deset organskih sistema u telu. Ova studija pruža opsežan uvid u dugotrajnu i iscrpljujuću bolest koja kod pacijenta može da traje i mesecima nakon infekcije.

Pacijenti koji su se borili sa produženim kovidom prijavili su 203 različita simptoma u periodu od decembra 2019. do aprila travnja 2020. godine, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u časopisu „Lancet’s E Clinical Medicine“.

Povezane vesti

Neki od simptoma koje su pacijenti prijavljivali su: osip, ljuštenje kože, probavni problemi, grčenje mišića, gubitak sluha, zujanje u ušima, umor, halucinacije, gubitak pamćenja, drhtanje, povišena temperatura, groznica, upala grla, zamagljen vid, konjunktivitis, kratkoća daha, poteškoće sa disanjem, iskašljavanje krvi, kijanje, suvi kašalj, promene na nožnim prstima, nesvestica itd.

Studija, zasnovana na anketama koje su obuhvatile gotovo 4.000 ljudi iz 56 zemalja, identifikovala je umor i moždanu maglu kao najčešće simptome.

Prosečni pacijent koji je patio od produženog kovida borio se sa 56 simptoma koji su trajali i nakon šest meseci bolesti, prenosi Forbes.

Svaki peti pacijent nije bio u stanju da radi

Skoro polovina ispitanika, 45 odsto njih, izjavilo je da su zbog bolesti morali manje da rade, a svaki peti pacijent (22 odsto) nije uopšte bio u stanju da radi.

Dr Atina Akrami, neuronaučnica sa „University College London“ i jedna od autorki istraživanja, rekla je da ova studija pokazuje da je očigledno potrebno proširiti medicinske smernice da bi se obuhvatilo više simptoma produženog kovida, osim kardiovaskularnih i respiratornih.

Istraživanje je potvrdilo da je kovid-19 mnogo više od respiratorne bolesti i da pogađa celo telo. S obzirom na to da su se početna istraživanja produženog kovida bazirala na hospitalizovanim pacijentima, još uvek nije moguće sasvim precizno proceniti koliko bi osoba ovo stanje moglo da zahvati.

Ali, studija naglašava ozbiljnost bolesti i potrebu da se ovo stanje dodatno prati i istražuje. U SAD već postoji 41 bolnica koja pruža negu i pomoć osobama koje se bore sa produženim kovidom.

Komentari

Vaš komentar