Studija: Povremeni post nije efikasniji za mršavljenje od brojanja kalorija

Zdravlje 24. apr 202218:153 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Povremeni post podrazumeva periode u kojima je dozvoljeno da se jede skoro sve, ali i onih u kojima se dozvoljava samo pijenje vode i nezaslađene crne kave ili čaja.

Ali kineski istraživači sada kažu da taj princip ishrane, koji je postao popularan 2010, nije ništa efikasniji od ograničavanja kalorijskog unosa.

Povezane vesti

Dr Itan Vejs, istraživač ishrane na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, rekao je za New York Times da nema koristi od jedenja u uskom vremenskom okviru jer brojenje kalorija može dovesti do istih rezultata.

U studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine naučnici sa „Southern Medical University“ u Gangcou u Kini pratili su 139 gojaznih osoba godinu dana.

Bili su podeljeni u dve grupe, a neki su bili na dijeti, pa su smeli da jedu samo između osam i 16 časova svaki dan, po pravilima povremenog posta.

Ostalima su dali kalorijska ograničenja, ali im je bilo dopušteno da jedu u bilo koje vreme.

Žene u studiji mogle su da jedu između 1.200 i 1.500 kalorija dnevno, dok su muškarci mogli da unose 1.500 do 1.800 kalorija dnevno. To je otprilike za četvrtinu ispod dnevnog preporučenog unosa za obe grupe.

Kako bi osigurali da se učesnici pridržavaju plana, od njih je zatraženo da fotografišu sve što jedu i da vode dnevnik ishrane.

Rezultati su pokazali da su ljudi u grupi povremenog posta izgubili oko osam kilograma tokom godinu dana, dok su oni u drugoj grupi izgubili oko 6.3 kilograma za godinu dana.

Nije bilo značajne razlike između rezultata, što znači da različiti rasporedi ishrane nisu izazvali razlike u gubitku težine. Takođe nije bilo značajne razlike u obimu struka, telesnoj masnoći ili mišićnoj masi između te dve grupe, prenosi Index.hr

„Režim povremenog posta nije bio korisniji za smanjenje telesne težine od dnevnog ograničenja kalorijskog unosa“, napisali su istraživači u svom radu.

Komentari

Vaš komentar