Studija: Polno prenosive infekcije povećavaju šanse za prevremeni porođaj

Zdravlje 30. nov. 202118:48 > 19. dec. 2021 10:57
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pojavljuju se nove informacije o tome kako polno prenosiva infekcija pre ili tokom trudnoće mogu da utiče na novorođenčad.

Prisustvo hlamidije, gonoreje ili sifilisa, koje se ponekad nazivaju „tihe“ infekcije zbog nedostatka očiglednih simptoma u ranim fazama,  povezano je sa većim rizikom od prvremenog porođaja, prema studiji objavljenoj u časopisu „JAMA“.

„Prevremeni porođaj, kada se beba rodi pre 37 nedelja gestacije, je vodeći uzrok komplikacija i smrti novorođenčadi širom sveta!, napisali su autori studije.

Takođe, broj prevremenih porođaja je blago porastao od 2016. do 2019. godine, tako da je bilo potrebno više rada na identifikaciji faktora rizika, prenosi CNN.

Poznato je da polno prenosive bolesti (PPB) kod majke štete fetusu u razvoju, ali prethodne studije o ovoj vezi su bile neuverljive, napisali su istraživači , pa su autori koristili podatke iz matične knjige rođenih i medicinske kartone više od 14 miliona parova majke i bebe da ispitaju veze između prevremeni porođaj i infekcije majki.

Od svih majki koje su se porodile između januara 2016. i decembra 2019. godine, 1,9 odsto imalo je hlamidiju, 0,3 odsto je imalo gonoreju, a 0,1 odsto je bilo zaraženo sifilisom pre ili tokom trudnoće. Među svim novorođenčadima, osam odsto rođeno je prevremeno.

Autori su otkrili da su majke sa hlamidijom, gonorejom ili sifilisom imale 1,04, 1,10 i 1,17 puta veću verovatnoću da imaju umereno prevremeni porođaj – što znači između 32 i 36 nedelje gestacije – nego žene bez PPB.

Infekcije gonorejom i sifilisom bile su jače povezane sa prevremenim porođajima, što znači između 28 i 31 nedelje.

„Iako su neki od efekata mali, polno prenosive bolesti izgleda da povećavaju šanse za prevremeno rođenje“, rekla je Keli Rikman, koautor studije i profesor epidemiologije na Koledžu za javno zdravlje Univerziteta u Ajovi.

Kako PPB mogu da utiču na vreme rođenja

Hlamidija i gonoreja su uobičajene polno prenosive infekcije koje mogu da utiču na ljude svih polova koji imaju odnose sa nekim ko je zaražen, prema CDC.

Hlamidija može da izazove ozbiljno, trajno oštećenje ženskog reproduktivnog sistema. I obe PPB mogu da izazovu prevremeni porođaj i  da se prenesu na bebe tokom porođaja, što može da izazove upalu pluća i infekcije uha.

Ova studija nije tačno istraživala kako seksualne infekcije pre ili tokom trudnoće mogu da utiču na rođenje beba, ali autori imaju neke ideje.

Hlamidija i gonoreja mogu da se kreću kroz vaginu i grlić materice i utiču na pojavu horioamnionitisa, stanja u kome bakterije inficiraju membranu koja okružuje fetus i tečnost u kojoj fetus pluta.
Sifilis može da izazove sistemsku infekciju i  da pokrene placentu da koristi svoj inflamatorni odgovor, ukazuju istraživači.

„Svi ovi odgovori mogu da izazovu upalu i da aktiviraju imuni sistem majke i/ili fetusa, što je utvrđeni uzrok prevremenog porođaja“, ukazuju istraživači.

„Međutim, da li infekcija majke izaziva prevremeni porođaj takođe može da zavisiti od karakteristika i koncentracije patogena kao i period  infekcije.“

„Ogroman uzorak ove studije“ i drugi aspekti mogu da ukažu na preciznost, ali „ne moraju nužno da ukazuju  validnost“, napisala je dr Emii Adhikari i dr Skot Roberts u komentaru studije.

Opservacijske studije poput ove ne mogu da uzmu u obzir individualno ponašanje i druge faktore potencijalno odgovorne za prevremeni porođaj, uključujući hronični stres, gestacijsku starost dijagnoze ili nedostatak pristupa lečenju, napisali su dr Adhikari i dr Roberts.

Komentari

Vaš komentar