Studija: Paraben i njegova štetnost po zdravlje, naročito žena

Zdravlje 23. okt 202117:254 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Prvi put komercijalizovani 50-ih godina, parabeni, kao grupa sintetičkih jedinjenja obično se koriste kao konzervansi u širokom spektru proizvoda za zdravlje, lepotu i ličnu negu. Ako proizvod koji koristite sadrži metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben i izobutilparaben, znači da sadrži parabene i na to bi trebalo da obratite pažnju.

Ovi sastojci se dodaju dezodoransima, pastama za zube, šamponima, balzamima, losionima za telo, ali se dodaju i u šminku, između ostalih proizvoda, kako bi se zaustavio rast gljivica, bakterija i drugih potencijalno štetnih mikroba.

Istraživači su takođe otkrili da oko 90 odsto tipičnih namirnica sadrži merljive količine parabena, zbog čega čak i oni koji se klone potencijalno štetnih proizvoda za ličnu negu, takođe unose parabene u svoj krvotok.

Povezane vesti

Ono što zabrinjava zagovornike javnog zdravlja je da, iako pojedinačni proizvodi mogu da sadrže ograničene količine parabena u bezbednim granicama koje je postavila Američka uprava za hranu i lekove (FDA), kumulativna izloženost hemikalijama iz nekoliko različitih proizvoda mogla bi da preoptereti naše telo i doprinese širokom nizu zdravstvenih problema, prenosi Scientific American.

„Najveću zabrinutost izaziva činjenica da je poznato da parabeni remete funkciju hormona, efekat koji je povezan sa povećanim rizikom od karcinoma dojke i reproduktivnom toksičnošću“, izveštava neprofitna kampanja za bezbednu kozmetiku (CSC).

Parabeni oponašaju estrogen tako što se vezuju za receptore estrogena na ćelijama, a istraživanja su pokazala da uočeni priliv estrogena iznad normalnog nivoa u nekim slučajevima može da pokrene reakcije poput povećanja deobe ćelija dojke i rasta tumora.

CSC citira britansku studiju iz 2004. koja je otkrila tragove pet parabena u tumorima dojke 19 od 20 ispitanih žena.

„Ova mala studija ne dokazuje uzročnu vezu između parabena i karcinoma dojke, ali je važna jer je otkrila prisustvo netaknutih parabena, nepromenjenih metabolizmom tela,  što je pokazatelj sposobnosti hemikalije da prodre u kožu i ostane u grudnom tkivu“.

Prema ovoj  grupi, novija studija otkrila je više nivoe jednog parabena, n-propilparabena, u pazušnom kvadrantu dojke gde je pronađen najveći procenat tumora dojke. CSC izveštava da su parabeni takođe povezani sa reproduktivnim, imunološkim, neurološkim problemima i problemima iritacije kože.

Zastupnici zdravlja vrše pritisak na FDA da zabrani parabene u proizvodima koji se prodaju u SAD, kao što je to uradila Evropska unija 2012. Zabrinuti potrošači za sada moraju da preuzmu stvari u svoje ruke čitajući etikete na proizvodima i izbegavajući proizvode sa parabenima.

„Mnogi proizvođači prirodne i organske kozmetike pronašli su efikasne alternative parabenima kako bi sprečili rast mikroba u proizvodima za ličnu negu“, izveštava CSC i dodaje:

„Neke kompanije su kreirale proizvode bez konzervansa koji imaju kraći rok trajanja od konvencionalnih proizvoda, šest meseci do godinu dana, ali ako se koriste svakodnevno, verovatno će se potrošiti pre nego što im istekne rok“.

Važno je da proverite da li vaši omiljeni proizvodi sadrže parabene ili druge rizične sastojke tako što ćete čitati etikete na samim proizvodima.

Istina, često najvažnije piše sitnim slovima, ali vredi truda. Pojedini proizvođači, odsustvo parabena i drugih potencijalno štetnih sastojaka, u svojim proizvodima naglase na prednjoj strani proizvoda, tako da potrošači odmah znaju šta kupuju.

Komentari

Vaš komentar