Studija otkrila koje se nuspojave vakcina protiv kovida javljaju kod dece

Zdravlje 02. jan. 202210:28 > 10:3121 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su rezultate studije u kojoj su analizirane nuspojave vakcina protiv kovida-19 kod dece.

U ispitivanjima pre autorizacije vakcine Fajzer, vakcinisana deca uzrasta od pet do 11 godina prijavila su blage do umereno teške lokalne i sistemske reakcije. Nisu zabeleženi ozbiljni događaji povezani sa vakcinacijom, navodi CDC.

Povezane vesti

Nakon autorizacije vakcine, primenjeno je osam miliona doza, a ozbiljne nuspojave retko su prijavljivane, stoji u izveštaju.

Rezultati studije ukazuju na to da se kod dece nakon vakcinacije Fajzerom mogu očekivati uglavnom lokalne i sistemske reakcije i to češće nakon druge doze.

Najčešće nuspojave nakon vakcinacije su bol na mestu uboda, umor ili glavobolju. Temperatura se češće javljala posle druge doze vakcine.

Najčešće prijavljena stanja i dijagnostički nalazi među ozbiljnim nuspojavam bili su groznica, povraćanje i povećan troponin.

Prijavljeno je i 15 slučajeva miokarditisa, od kojih je 11 potvrđeno. Njih sedam se oporavilo, a četvero je bilo u procesu oporavka tokom prijave.

Miokarditis je retka i ozbiljna nuspojava, a čini si da se češće javlja kod muškaraca uzrasta od 12 do 29 godina. Miokarditis se kod dece uzrasta od pet do 11 godina pojavljuje retko, piše CDC.

CDC ističe da je vakcinacija i dalje najefikasniji način sprečavanja infekcije koronavirusom. Fajzerova vakcina preporučuje se za decu od pet do 12 godina, a roditelje bi trebalo obavestiti da se posle vakcinacije mogu javiti lokalne i sistemske reakcije.

CDC i FDA nastaviće da prate bezbednost vakcina i pravovremeno će ažurirati smernice i preporuke povezane sa vakcinacijom protiv kovida-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar