Studija: Kovid-19 povećava rizike od moždanog udara za hospitalizovane

Zdravlje 06. apr. 202117:30 > 17:50
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Koronavirus povećava rizike od smrtnog ishoda u bolnici kod osoba hospitalizovanih zbog moždanog udara, pokazalo je novo američko istraživanje.

Pacijenti oboleli od kovida-19 imaju veće izglede za teži moždani udar, kao i za novi moždani udar tokom hospitalizacije, napisali su su naučnici u časopisu „Stroke“.

Povezane vesti

Oni su proučavali gotovo 42.000 pacijenata koji su stigli u 458 bolnica s ishemijskim moždanim udarom, izazvanim začepljenjem arterija koje dovode krv u mozak. Oko tri odsto tih pacijenata bilo je pozitivno na kovid-19.

Oni su prosečno u bolnicu stizali podednako brzo kao i pacijenti koji nisu oboleli od kovida-19. Nakon toga stvari bi se usporile za zaražene koronavirusom.

„Verovatno zbog potrebe za korišćenjem lične zaštitne opreme i drugih preventivnih mera“ koje sprovode zaposleni u bolnicama, pa treba više vremena da oboleli od kovida-19 dobiju terapiju za razbijanje ugrušaka, kaže koautor studije dr Greg Fonarou sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu.

Studijom nije moglo da se dokaže da su odlaganja terapije izazvale lošiji ishod za obolele od kovida-19.

Ali, dr Fonarou kaže da ta otkrića ukazuju na to da postoji potreba dodatnog osnaživanja protokola za osobe pogođene moždanim udarom kako bi se obezbedila pravovremena dijagnoza i brzo lečenje osoba sa ishemijskim udarom uz istovremenu zaštitu zdravstvenog osoblja od izlaganja koronavirusu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar