Studija: Hemijsko jedinjenje iz plastike povezano sa respiratornim problemima

Zdravlje 22. mar 202217:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Bisfenol A, takođe poznat kao BPA, je hemikalija koja se široko koristi u proizvodnji posuda za hranu i flaša za piće kako bi plastika postala fleksibilnija i teže lomljiva. Već se neko vreme povezuje sa niskim brojem spermatozoida i neplodnošću kod muškaraca, kao i sa karcinomom dojke i prostate.

Sada su istraživači otkrili da takođe ima efekat na zdravlje disajnih puteva kod mladih devojaka.

Povezane vesti

Uzeli su uzorke urina od više od 3.000 trudnica i godinama kasnije prikupili podatke o zdravlju njihove dece.

Rezultati studije otkrili su da je 90 odsto majki imalo BPA prisutan u mokraći dok su bile trudne. Što je bila veća koncentracija, veća je bila verovatnoća da će njihova ženska djeca odrastati s respiratornim problemima.

Studija je pokazala da je dvostruko povećanje koncentracije BPA povezano sa 13 osto većim rizikom od respiratornih simptoma, kao što je astma, kod mladih devojaka.

Nije uočeno povećanje ovakvih problema kod dečaka

Prva autorka studije Ališja Abelan iz Instituta za globalno zdravlje u Barseloni rekla je da su njihovi rezultati u skladu sa rezultatima ranijih studija, koje su takođe došla do toga da bisfenol A ima negativan uticaj na zdravlje disajnog sistema u detinjstvu, prenosi Index.hr.

„Verujemo da bi efekat mogao da bude posledica činjenice da bisfenoli mogu da pređu placentnu barijeru i interferiraju sa dečijim disajnim i imunskim sistemom tokom razvojne faze“, dodala je Abelan.

Osim što se može preneti kroz placentu, BPA je takođe prisutan u majčinom mleku. Govoreći o razlikama uočenim između dečaka i devojčica, Maribel Kasas, koja je takođe radila na studiji, rekla je da su bisfenoli endokrini disruptori i da mogu da utiču na polne hormone.

„Kao što naši nalazi ukazuju, to može da dovede do razlika u efektima koje imaju u zavisnosti od pola izložene osobe“, dodala je ona.