Studija: Džonson i Džonson pruža zaštitu oko osam meseci, štiti i od delta soja

Zdravlje 06. jul 202114:163 komentara
Podeli:
Izvor: Foto; Shutterstock

Džonson i Džonson vakcina protiv koronavirusa pruža imunitet koji traje najmanje osam meseci i čini se da pruža adekvatnu zaštitu od zabrinjavajućeg delta soja, navodi se u saopštenju ove kompanije.

„Trenutni podaci za do sada proučenih osam meseci pokazuju da vakcina Džonson i Džonson,koja de daje u jednij dozi, generiše snažan neutralizujući odgovor antitela koji ne jenjava, već primećujemo poboljšanje tokom vremena“, dr Matai Mamen, šef istraživanja i razvoja u grupi za vakcinu Jans Jansen, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Kompanija je rekla da jedna doza vakcine izaziva i trajni odgovor na antitela i generiše imune ćelije zvane T-ćelije koje takođe traju osam meseci.

Doktor Dan Baruš iz „Beth Israel Deaconess Medical Center“ i „Harvard Medical School“ i kolege testirali su krv uzetu od 20 dobrovoljaca u ranoj fazi, faza 1/2 ispitivanja vakcine.

„Ovi podaci su obećavajući i ohrabrujući“, rekao je Baruš za CNN koji je predao svoja otkrića  BioRkiv, čeka recenziju.

„Podaci su pokazali da su odgovori T-ćelija, uključujući CD8 + T-ćelije koje traže i uništavaju zaražene ćelije, opstali tokom ispitivananja u trajanju od osam meseci“, rekla je kompanija.

To nisu stvarni podaci o efikasnosti, ali odgovor antitela i T-ćelija obično ukazuje na zaštitu, rekao je Baruš.
I Fajzer/Biontek, kao i Moderna rekli su da su njihove vakcine sa dve doze zaštita za najmanje šest meseci, a istraživači sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu izvestili su ranije ove nedelje da njihove studije vakcinisanih dobrovoljaca ukazuju na to da bi zaštita od vakcina trebalo da traje mnogo duže od toga, čak i godinama. Oni pritom nisu testirali vakcinu Džonson i Džonson.

Barušov tim je takođe testirao krv vakcinisanih dobrovoljaca protiv zabrinjavajućih sojeva virusa, uključujući delta soj ili B.1.617.2 soj koji je prvi put viđen u Indiji, B.1.351 ili Beta soj prvi put viđen u Južnoj Africi i P. 1 ili gama soj koji se širi u Brazilu.

„Vidimo snažna neutrališuća antitela koja pokrivaju soj“, rekao je Baruš.

Neutrališuća antitela su proteini imunološkog sistema koji deaktiviraju virus pre njegove replikacije.

„Jedna doza vakcine Džonson i Džonson stvorila je neutrališuća antitela protiv niza zabrinjavajućih SARS-CoV-2 sojeva, koji su se vremenom povećavali, uključujući i lako prenosiv delta (B.1.617.2) soj, beta soj (B.1.351) delimično otpornog na neutralizaciju, gama (P.1) soj i druge, uključujući alfa (B.1.1.7), epsilon (B.1.429), kapa (B.1.617.1 ) i D614G soj, kao i originalni soj SARS-CoV-2 „, saopštila je kompanija.

Džonson i Džonson je rekao da druga doza vakcine neće biti potrebna.

Dr Entoni Fauči se složio.

„Što se tiče ideje pojačavanja, o tome se mnogo govori,  ali treba imati na umu da je vakcina Džonson i Džonson visoko efikasna vakcina koja je vrlo jasno preporučena i dobila je odobrenje za hitnu upotrebu“, rekao je Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti na brifingu u Beloj kući.

Međutim,Džonson i Džonson zajedno sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje, testira da li će davanje dve doze vakcine ljudima pružiti bolju zaštitu od postojeće.

Komentari

Vaš komentar