Studija CDC: U školama nije uočeno brzo širenje koronavirusa među decom

Zdravlje 27. jan 202110:432 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Sudije sprovedene u SAD i nekim evropskim državama pokazale su da u školama u kojima se praktikuje nošenje zaštitnih maski, pazi se na održavanje fizičke distance i primenjuju se ostale mere opreza, a ne sprovode se sportske aktivnosti u zatvorenim prostorima, nije uočeno tako brzo širenje koronavirusa među decom, objavili su istraživači američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pitanje rizika od zaraze kovidom u školama i o tome da li treba deci omogućiti fizički odlazak u škole ili nastaviti sa online nastavom „vruća je“ tema rasprava u mnogim zemljama, uključujući.

Povezane vesti

I premda ima dokaza o prenosu infekcije među decom za vreme fizičkog boravka na nastavi u školama, „dostupni podaci pokazali su ohrabrujuće rezultate i ukazuju na mogućnost povratka učenika na nastavu u škole uz pridržavanje svih propisanih mera“, napisali su stručnjaci u članku objavljenom u časopisu „Journal of American Medical Association“ (JAMA).

„S obzirom na to da su se mnoge škole na međunarodnom nivou ponovno otvorile, istraživači su evidentirali slučajeve zaraze koronavirusom na nastavi, ali malo je dokaza koji bi upućivali na to da su škole znatno doprinele povećanom prenosu virusa“, objavio je CDC.

Autori su izneli rezultate nove CDC studije sprovedene u ruralnim školama u Viskonsinu, gde su se učenici i osoblje strogo pridržavali uputstava o nošenju zaštitnih maski. Pokazalo se da je mogućnost zaraze kovidom-19 u 17 tamošnjih osnovnih i srednjih škola bila 37 odsto niža nego u široj zajednici, a među osobljem škola nije zabeležen nijedan slučaj zaraze.

U studiji sprovedenoj u Viskonsinu samo se sedam od 191 slučaja zaraze, ili 3,7 odsto, među 5.530 učenika i osoblja škola u periodu od 31. avgusta do 29. decembra 2020. povezalo sa zarazom u školskim ustanovama. Koronavirusom su bili zaraženi isključivo učenici, a ne i nastavnici i ostalo odraslo osoblje škola.

„S obzirom na rezultate sprovedene studije, čini se malo verovatnim da će se odrasle osobe, odnosno zaposleni u školama, uz pridržavanje odgovarajućih mera, poput fizičke distance i nošenja maski, zaraziti kovidom u učionicama“, rekla je glavna autorka studije Ejmi Falk iz američke grupe bolnica i klinika Aspirus.

Naučnici CDC su u članku objavljenom u časopisu JAMA napisali da bi zatvaranja škola moglo  negativno da utiče na obrazovni razvoj mladih i na njihovo mentalno zdravlje.

Pritom ističu da su u zaštiti od infekcije virusom ključne mere kojih se treba i dalje pridržavati – nositi maske, održavati fizičku distancu, nastojati što češće provetravati prostorije i sprovoditi brza antigenska testiranja da bi se što pre izolovali asimptomatski slučajevi zaraze.

Istovremeno bi trebalo „ograničiti sportske školske aktivnosti u dvoranama i ona školska takmičenja koja povećavaju rizik od prenosa virusa“, smatraju u CDC.

Istraživači su proučavali rezultate studija i dostupne podatke iz američkih škola u Misisipiju, Severnoj Karolini i Viskonsinu ali i  iz škola u nekim evropskim državama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar